SMAKI, PRZYGOTOWYWANIE POSIŁKÓW, JAK PODAWAĆ, POSIŁKI

 0    65 tarjetas    zosya
descargar mp3 imprimir jugar test de práctica
 
término definición
podwieczorek
empezar lección
le goûter
kolacja
empezar lección
le dîner
obiad
empezar lección
le déjeuner
przekąska
empezar lección
le casse-croûte
kanapka na ciepło z szynką lub serem
empezar lección
le croque-monsieur
przekąska (=na zewnątrz budynku)
empezar lección
l'hors d'oeuvre (m)
jajecznica
empezar lección
les oeufs brouillés
lekka kolacja
empezar lección
la collation
smażony na dużym ogniu
empezar lección
sauté
mielony
empezar lección
moulu
wędzony
empezar lección
fumé
smażony
empezar lección
frit
surowy
empezar lección
cru
wlewać
empezar lección
verser
piekarnik
empezar lección
le four
piec
empezar lección
[faire] rôtir
studzić/schładzać
empezar lección
refroidir
odgrzewać
empezar lección
réchauffer
trzeć/utrzeć
empezar lección
râper
pieprzyć
empezar lección
poivrer
gnieść/ugniatać (np. ciasto)
empezar lección
pétrir
obierać
empezar lección
peler
mielić
empezar lección
moudre
mieszać
empezar lección
mélanger
siekać
empezar lección
hacher
ubijać na pianę
empezar lección
fouetter
smażyć
empezar lección
[faire] frire
rozpuszczać/topić
empezar lección
fondre
rozcieńczać
empezar lección
dissoudre
gotować pod przykryciem
empezar lección
cuire à l'etouffée
dusić (gotować)
empezar lección
mijoter
kroić
empezar lección
couper
gotować
empezar lección
bouillir
dodawać
empezar lección
ajouter
słodki
empezar lección
sucré
słony
empezar lección
salé
ostry
empezar lección
piquant
mocny
empezar lección
fort
mdły
empezar lección
fade
delikatny
empezar lección
doux
gorzki
empezar lección
amer
kwaśny
empezar lección
aigre
pasztet
empezar lección
le pâté
jajko sadzone
empezar lección
oeuf sur le plat
jajko na miękko
empezar lección
oeuf à la coque
zestaw surówek
empezar lección
les crudités (f)
jajko na twardo
empezar lección
oeuf dur
ciasto na na bazie jajek, śmietany i boczku
empezar lección
la quiche
przystawka
empezar lección
entrée (f)
deser
empezar lección
le dessert
danie
empezar lección
le plat
śniadanie
empezar lección
le petit déjeuner
gofr
empezar lección
la gaufre
ciastko
empezar lección
le gâteau
ptyś
empezar lección
le chou à la crème
pączek
empezar lección
le beignet
ślimaki
empezar lección
escargots (m)
żabie udka
empezar lección
cuisses de grenouille (f)
sznycel cielęcy
empezar lección
escalope de veau (f)
kotlet
empezar lección
la côtlette
szaszłyk
empezar lección
la brochette
klopsiki
empezar lección
boulettes de viande haché (f)
gulasz wołowy z burgundem
empezar lección
le boeuf bourgignon
rosół z mięsem
empezar lección
le pot-au-feu
omlet
empezar lección
omelette (f)

Debes iniciar sesión para poder comentar.