Moja lekcja

 0    149 tarjetas    martynamatysiak1
descargar mp3 imprimir jugar test de práctica
 
término definición
składnik podstawowy
empezar lección
staple
gruboziarnisty
empezar lección
coarse
otręby
empezar lección
bran
ciasto chlebowe
empezar lección
bread dough
wyroby piekarnicze
empezar lección
flour confectionery
ciasto płynne (rzadkie)
empezar lección
batter
miesienie, ugniatanie
empezar lección
kneading
ubijaczka napowietrzająca
empezar lección
balloon-whisk
ziarno
empezar lección
grain
mąka
empezar lección
flour
błonnik
empezar lección
fiber
okres przydatności do spożycia
empezar lección
shelf life
konserwować
empezar lección
to preserve
środki konserwujące (konserwanty)
empezar lección
preservatives
przetwarzanie
empezar lección
processing
odżywianie
empezar lección
nutrition
odżywczy
empezar lección
nutritional
konserwacja
empezar lección
preservation
zboże
empezar lección
cereal
pszenica
empezar lección
wheat
owies
empezar lección
oats
żyto
empezar lección
rye
jęczmień
empezar lección
barley
lukier
empezar lección
icing sugar
soda oczyszczona
empezar lección
baking soda
babeczka
empezar lección
scone
pierożek/pasztecik
empezar lección
pie
węgiel drzewny
empezar lección
charcoal
pleśń
empezar lección
mold
komora fermentacyjna
empezar lección
proving cabinet
ugniatarka
empezar lección
whisk
forma na wypieki
empezar lección
pastry mould
wyrastanie ciasta
empezar lección
proofing
zjęczałość
empezar lección
rancidity
porowaty
empezar lección
porous
rozmoczony
empezar lección
soggy
przaśny, bez drożdży
empezar lección
unleavened, without yeast
moulding
empezar lección
kształtowanie
proszek do pieczenia
empezar lección
baking powder
posypywanie maką
empezar lección
dust
wzbogacać
empezar lección
enrich
wodorowęglan sodu
empezar lección
sodium bicarbonate
maszyna do mieszania ciasta
empezar lección
kneader
alarmujący wzrost
empezar lección
alarming rise
dramatyczny wzrost
empezar lección
dramatic increase
chów przemysłowy
empezar lección
factory farming
leczenie szpitalne
empezar lección
hospital treatment
zasady higieny
empezar lección
hygiene rules
wybuch duru
empezar lección
major outbreak
silna infekcja wirusowa
empezar lección
potent bug
owoce morza
empezar lección
seafood dishes
zatrucie pokarmowe
empezar lección
food poisoning
wstępnie opakowane sałatki
empezar lección
pre-packed salads
eksperci w dziedzinie zdrowia
empezar lección
health experts
drób
empezar lección
poultry
zarażony bakteriami
empezar lección
contaminated with bacteria
nie nadający się do spożycia
empezar lección
unsuitable for consumption
przestrzegać zasady higieny
empezar lección
apply hygiene rules
podjąć środki ostrożności bezpieczeństwa
empezar lección
take precautions
wystosować ostrzeżenie
empezar lección
issue a warning
zapłacić cenę
empezar lección
pay the price
zagrożenie życia
empezar lección
put life at risk
przeprowadzać badania kontrolne
empezar lección
carry out medical checks
poddać się leczeniu szpitalnemu
empezar lección
undergo hospital treatment
wywołać poronienie
empezar lección
cause a miscarriage
rozpuszczalny
empezar lección
soluble
włókno
empezar lección
fiber
mąka razowa
empezar lección
wholemeal
rozmrażać
empezar lección
thaw
odtworzyć
empezar lección
reconstitute
łuska
empezar lección
husk
niesmaczny
empezar lección
unpalatable
przyciąć
empezar lección
trim
wzbogacony
empezar lección
fortified
wysokoenergetyczne
empezar lección
energy dense
skrobia oporna
empezar lección
resistant starch
utrata składników odżywczych
empezar lección
nutrient loss
podwyższone ciśnienie
empezar lección
elevated pressure
wywar
empezar lección
stock
błonnik pokarmowy
empezar lección
dietary fiber
nawożona gleba
empezar lección
fertilized soil
pojemnik hermetyczny
empezar lección
airtight container
przybieranie na wadze
empezar lección
weight gain
przetwarzanie wpływające na zawartość składników odżywczych
empezar lección
processing affecting food nutrient content
nawozy
empezar lección
fertilizers
przemiał
empezar lección
milling
puszkowanie
empezar lección
canning
zamrażanie
empezar lección
freezing
pasteryzacja
empezar lección
pasteurization
przetwarzanie pod wysokim ciśnieniem
empezar lección
high pressure processing
odwadnianie
empezar lección
dehydrating
migrować
empezar lección
migrate
niestrawny
empezar lección
indigestible
dostępny
empezar lección
available
gotowanie na parze
empezar lección
steaming
lodówka
empezar lección
refrigerator
zwiędłe
empezar lección
wilted
uprzednio
empezar lección
previously/ prior to
wypłukiwanie
empezar lección
leach out
utrzymać/ zachowywać
empezar lección
retain
półka w lodówce na owoce i warzywa
empezar lección
crisper section
żniwa
empezar lección
harvest
żniwny
empezar lección
harvesting
pociągający
empezar lección
appealing
wszechstronny
empezar lección
versatile
twarde/sztywne
empezar lección
rigrid
formowane
empezar lección
molded
ciągliwe, podatne na formowanie
empezar lección
malleable, moldable
wielokrotnego użytku
empezar lección
reusable
nieprzenikalne
empezar lección
impervious
odporny na ciepło
empezar lección
heat-resistant
nadający się do recyklingu
empezar lección
Recyclable
utrzymujący kształt
empezar lección
keep shape
delikatny/kruchy
empezar lección
fragile
sos sałatkowy
empezar lección
salad cream
trwały/ wytrzymały
empezar lección
durable
nieprzepuszczalny
empezar lección
impermeable
biodegradowalny
empezar lección
biodegradable
warstwa
empezar lección
layer
sprzedawcy detaliczni
empezar lección
retailers
nieść
empezar lección
carry
zewnętrzny
empezar lección
outer
wystawiać
empezar lección
display
punkt sprzedaży
empezar lección
point of sale / outlet
identyczny
empezar lección
identical
pokryte czymś/ wyścielone
empezar lección
coated
etykietowanie
empezar lección
labeling
kod partii
empezar lección
batch code
kod kreskowy
empezar lección
Barcode
karton
empezar lección
carton
podstawowe produkty żywnościowe
empezar lección
food stamps
surowe materiały
empezar lección
Raw materials
kształtowanie
empezar lección
make-up
wartości odżywczne
empezar lección
nutrition facts
czas na wyrośnięcie
empezar lección
rest time
zaczyn
empezar lección
starter
receptura
empezar lección
recipe/baker's percentage
fermentacja wstępna
empezar lección
Pre-fermentation/ primary fermentation
żółtko jajka
empezar lección
eggwash
piana z białek
empezar lección
Foam
serwatka
empezar lección
whey
gęste ciasto
empezar lección
lean dough
solanka
empezar lección
brine
przechowywanie żywności
empezar lección
storage of food
obieranie ze skórki
empezar lección
peeling
przezroczysty
empezar lección
transparent
dystrybucja
empezar lección
distribution
podpuszczka
empezar lección
rennet
pasza
empezar lección
feed stuff

Debes iniciar sesión para poder comentar.