la cucina

 0    322 tarjetas    urszulaborzym
descargar mp3 imprimir jugar test de práctica
 
término definición
restauracja
empezar lección
il ristorante
bar
empezar lección
il bar
pub
empezar lección
la birreria
winiarnia
empezar lección
la enoteca
lokal tańszy od trattorii
empezar lección
la osteria
lodziarnia
empezar lección
la gelateria
fast food
empezar lección
il fast food
pizzeria
empezar lección
la pizzeria
gospoda
empezar lección
la trattoria
lokal, gdzie się głównie pije wino
empezar lección
la cantina
przekąska (x2)
empezar lección
lo spuntino/lo snack
słodka przekąska, podwieczorek
empezar lección
la merenda
przystawka (x2)
empezar lección
lo stuzzichino/l'antipasto
cennik
empezar lección
il listino di prezzi
dodatek
empezar lección
il contorno
kelner
empezar lección
il camagliere
sos (x2)
empezar lección
la salsa/il sugo
mix wędlin
empezar lección
gli affettati misti
bruschetta
empezar lección
la bruschetta
grzanki
empezar lección
i crostini
prosciuto z melonem
empezar lección
il prosciuto e melone
wędliny
empezar lección
i salumi
jajka
empezar lección
le uova
sól
empezar lección
il sale
pieprz
empezar lección
il pepe
duszona papryka
empezar lección
la peperonata
mamałyga
empezar lección
la polenta
chipsy
empezar lección
le patatine
frytki
empezar lección
le patatine fritte
majonez
empezar lección
il maionese
tuńczyk
empezar lección
il tonno
marynata
empezar lección
il sottaceto
ryba
empezar lección
la pesce
rzadka zupa
empezar lección
la minestra
gęsta zupa
empezar lección
la zuppa
langusta
empezar lección
l'arragosta
czosnek
empezar lección
l'aglio
szałwia
empezar lección
la salvia
szparagi
empezar lección
gli asparagi
cykoria
empezar lección
la cicoria
bakłażany
empezar lección
le melanzane
ziemniaki
empezar lección
le patate
szpinak
empezar lección
gli spinaci
borowiki
empezar lección
i funghi porcini
kalafior
empezar lección
il cavolfiore
ciecierzyca
empezar lección
i ceci
ogórek
empezar lección
il cetriolo
fasola
empezar lección
i fagioli
fasolka
empezar lección
i fagiolini
bób
empezar lección
le fave
seler/homoseksualista
empezar lección
il finocchio
grzyb
empezar lección
il fungo
soczewica
empezar lección
le lenticchie
groszek/siusiak
empezar lección
i piselli
liść laurowy
empezar lección
l'alloro
bazylia
empezar lección
il basilico
karczoch
empezar lección
il carciofo
marchewka
empezar lección
la carota
cebula
empezar lección
la cipolla
seler naciowy
empezar lección
la costa di sedano
sałata z długimi liśćmi
empezar lección
la lattuga
sałata karbowana
empezar lección
l'insalata verza
sałata czerwona, gorzkawa
empezar lección
il radicchio
papryka
empezar lección
il peperone
pomidor
empezar lección
il pomodoro
natka pietruszki
empezar lección
il prezzemolo
rozmaryn
empezar lección
il rosmarino
dynia
empezar lección
la zocca
cukinia
empezar lección
la zucchina
bakalie
empezar lección
la frutta secca
pomarańcza
empezar lección
l'arancia
banan
empezar lección
la banana
kasztan
empezar lección
la castagna
figa
empezar lección
il fico
cytryna
empezar lección
il limone
mandarynka
empezar lección
il mandarino
migdał
empezar lección
la mandorla
jabłko
empezar lección
la mela
orzech włoski
empezar lección
la noce
orzech laskowy
empezar lección
la nocciola
gruszka
empezar lección
la pera
grejpfrut
empezar lección
il pompelmo
winogrono
empezar lección
l'uva
orzeszek archaidowy, fistaszek
empezar lección
la nocciolina
arbuz (x2)
empezar lección
l'anguria/il cocomero
melon
empezar lección
il melona
truskawka
empezar lección
la fragola
poziomka
empezar lección
la fragola di bosco
malina
empezar lección
il lampone
jagoda
empezar lección
il mirtillo
czereśnia
empezar lección
la ciliegia
wiśnia
empezar lección
l'amarena
porzeczki
empezar lección
i ribes
kokos
empezar lección
il (noce di) coco
brzoskwinia
empezar lección
la pesca
morela
empezar lección
l'albicocca
śliwka
empezar lección
la prugna
makaron "w paski"
empezar lección
i rigatoni
cieniutkie spaghetti
empezar lección
le linguine
grube spaghetti
empezar lección
le trenette
grube spaghetti/makaron
empezar lección
i maccheroni
makaron rurki z dziurką w środku
empezar lección
i bugatini
makaron muszelki
empezar lección
le conchiglie
makaron kokardki
empezar lección
le farfalle
makaron podobne do gnocchi, uszka
empezar lección
le orecchiette
makaron wstążki
empezar lección
le tagliatelle
kotlet
empezar lección
la cotoletta
wątroba
empezar lección
il fegato
kurczak
empezar lección
il pollo
indyk
empezar lección
il tacchino
befsztyk z rusztu
empezar lección
la bistecca ai ferri
pieczeń
empezar lección
la carne arrosto
eskalopki
empezar lección
le scaloppine
zrazy
empezar lección
gli involtini
cielęcina
empezar lección
la carne di vitello
wieprzowina
empezar lección
la carne di maiale
wołowina
empezar lección
la carne di manzo
jagnięcina
empezar lección
la carne di agnello
długodojrzewająca polędwica wołowa, chuda czerwona
empezar lección
la bresaola
bresaola z tłuszczem
empezar lección
la lonza
kiełbasa ze świńskiej nogi
empezar lección
il cotechino
salami
empezar lección
il salame
prosciuto surowe
empezar lección
il prosciuto crudo
prosciuto gotowane
empezar lección
il prosciuto cotto
mortadela
empezar lección
la mortadella
boczek
empezar lección
la pancetta
kiełbaska
empezar lección
la salsiccia
podobne do boczku, tylko chudsze (ogonówka brandenburska)
empezar lección
lo speck
rumianek
empezar lección
la camilia
woda gazowana (x2)
empezar lección
l'acqua gasata/frizzante
woda niegazowana (x2)
empezar lección
l'acqua naturale/liscia
wino wytrawne
empezar lección
il vino secco
wino półwytrawne
empezar lección
il vino semisecco
wino półsłodkie
empezar lección
il vino semidolce
wino słodkie
empezar lección
il vino dolce
wino musujące (x2)
empezar lección
lo spumante/il frizzantino
sztućce
empezar lección
le posate
naczynia
empezar lección
le stoviglie
miseczka mała, też używana do picia
empezar lección
la ciotola
stół (nakryty)
empezar lección
la tavola
stół (jako mebel)
empezar lección
il tavolo
rondelek (x2)
empezar lección
il tegame/la casseruola
garnek
empezar lección
la pentola
łyżeczka
empezar lección
il cucchiaino
słodki
empezar lección
dolce
słony
empezar lección
salato
kwaśny (x2)
empezar lección
acido/aspro
gorzki
empezar lección
amaro
ostry
empezar lección
piccante
smaczny (x2)
empezar lección
gustoso/saporito
przepyszny
empezar lección
squisito
bez smaku
empezar lección
insipido
wędzony
empezar lección
affumicato
słodzony
empezar lección
zuccherato
zjełczały
empezar lección
rancido
długodojrzewający
empezar lección
stagionato
świeży
empezar lección
fresco
mleko chude
empezar lección
il latte scremato
mleko pełne
empezar lección
il latte intero
zgniły
empezar lección
marcio
niedojrzały
empezar lección
acerbo
dojrzały
empezar lección
maturo
nieświeży, czerstwy
empezar lección
raffermo
pieczony (x2)
empezar lección
arrosto/al forno
gotowany (x2)
empezar lección
cotto/lesso
smażony
empezar lección
fritto
miękki
empezar lección
tenero
twardy
empezar lección
duro
gorący
empezar lección
caldo
zimny
empezar lección
freddo
gruby
empezar lección
spesso
cienki
empezar lección
sottile
rozgotowany makaron
empezar lección
la pasta scotta
makaron w sam raz
empezar lección
la pasta al dente
rodzaj potrawy, sposób przyrządzenia na bardzo pikantny (nazwa) (x2)
empezar lección
all'arrabbiata/alla puttanesca
bolognese
empezar lección
al ragù
sposób przyrządzania z szafranem (x2)
empezar lección
alla milanese/con lo zafferano
z prosciuto crudo i szałwią, sposób przyrządzania (nazwa)
empezar lección
alla romana
z grzybami
empezar lección
ai funghi
z owocami morza
empezar lección
ai frutti di mare
twardy słony ser z pieprzem itp.
empezar lección
il pecorino
szarlotka z lodami na ciepło
empezar lección
il semifreddo
szarlotka (x2)
empezar lección
la torta di mele/lo strudel
sałatka owocowa
empezar lección
la macedonia
deser płynny z biszkoptami
empezar lección
la zuppa inglese
biszkopt
empezar lección
il pan di Spagna
ciasteczko
empezar lección
il biscotto
biszkopt na tiramisù
empezar lección
il savoiardo
owoce sezonowe
empezar lección
la frutta di stagione
lody
empezar lección
il gelato
czekolada
empezar lección
la cioccolata
bochenek chleba
empezar lección
il filone
okrągły bochenek
empezar lección
la pagnotta
plaster
empezar lección
la fetta
skórka
empezar lección
la buccia
łupinka, skorupka
empezar lección
il guscio
puszka do konserw
empezar lección
la scatoletta
puszka do napojów
empezar lección
la lattina
kawałek
empezar lección
il pezzo
butelka
empezar lección
la botiglia
tabliczka (czekolady)
empezar lección
la tavoletta
opakowanie
empezar lección
il pacco
słoiczek
empezar lección
il barattolo
ząbek (czosnku)
empezar lección
lo spicchio
zagotować wodę
empezar lección
bollire l'acqua
wycisnąć
empezar lección
spremere
rozłupać
empezar lección
schiacciare
rozłożyć, rozciągnąć, rozpłaszczyć
empezar lección
stendere
przyrumienić
empezar lección
rosolare
obrać z łupiny
empezar lección
sgranare
zetrzeć
empezar lección
grattugiare
filetować
empezar lección
diliscare
wyciskarka do cytrusów
empezar lección
lo spremiagrumi
dziadek do orzechów
empezar lección
lo schiaccianoci
na dużym ogniu
empezar lección
a fuoco alto
na małym ogniu
empezar lección
a fuoco basso
kawałek pizzy
empezar lección
il trancio di pizza
pizza w kawałkach
empezar lección
la pizza al taglio
warzywa
empezar lección
la verdura
sklep mięsny
empezar lección
la macelleria
sklep z wędlinami
empezar lección
la salumeria
sklep rybny
empezar lección
la pescheria
warzywniak
empezar lección
il fruttivendolo
kwiaciarnia (x3)
empezar lección
il fiorista/la frioristeria/la fioreria
cukiernia
empezar lección
la pasticceria
kroić
empezar lección
affettare
siekać
empezar lección
tagliuzzare
gotować na parze
empezar lección
cuocere a vapore
robić grzanki
empezar lección
tostare
piec
empezar lección
cuocere al forno
smażyć
empezar lección
friggere
mleć
empezar lección
macinare
małże
empezar lección
le vongole
rachunek
empezar lección
il conto
sprzątać ze stołu
empezar lección
sparecchiare
nakrywać do stołu
empezar lección
apparecchiare
zamawiać
empezar lección
ordinare
kredens
empezar lección
la credenza
lampa
empezar lección
il lampadario
dzbanek
empezar lección
la caraffa
kieliszek/szklanka
empezar lección
il bicchiere
łyżka
empezar lección
il cucchiaio
widelec
empezar lección
la forchetta
nóż
empezar lección
il coltello
talerz
empezar lección
il piatto
serwetka
empezar lección
il tovagliolo
krzesło
empezar lección
la sedia
obrus
empezar lección
la tovaglia
dzbanek na kawę
empezar lección
la caffettiera
imbryk
empezar lección
la teiera
filiżanka
empezar lección
la tazza
talerzyk
empezar lección
il piattino
miska na sałatę
empezar lección
l'insalatiera
zmywarka
empezar lección
la lavastoviglie
suszarka
empezar lección
la scolapiatti
tarka
empezar lección
la grattugia
otwieracz do puszek
empezar lección
l'apriscatole
otwieracz do butelek
empezar lección
l'apribottiglie
durszlak
empezar lección
il colapasta
patelnia
empezar lección
la padella
pokrywka
empezar lección
il coperchio
wykałaczki
empezar lección
gli stuzzicadenti
mikser
empezar lección
il frullatore
toster
empezar lección
il tostapane
ścierka
empezar lección
il canovaccio
lodówka
empezar lección
il frigorifero
zamrażalnik (x2)
empezar lección
il congelatore/il freezer
wisząca szafka
empezar lección
il pensile
mikrofalówka
empezar lección
il forno a microonde
waza
empezar lección
la zuppiera
wałek
empezar lección
il matterello
deska
empezar lección
il tagliere
kuchenka gazowa
empezar lección
la cucina a gas
ruszt
empezar lección
lo spiedo
piec
empezar lección
il forno
płyta do grillowania
empezar lección
la griglia
garnek na parę
empezar lección
la pentola a pressione
fartuszek
empezar lección
il grembiule
zlew
empezar lección
il lavandino
kran
empezar lección
il rubinetto
naczynie żaroodporne
empezar lección
la pirofila
mieszać
empezar lección
mescolare
otwierać
empezar lección
aprire
wlewać
empezar lección
versare
obierać
empezar lección
pelare
kroić na kawałki
empezar lección
spezzetare
przełamywać
empezar lección
rompere
tłuc
empezar lección
battere
kroić (w plastry)
empezar lección
tagliare
ser z dziurami (i bucchi)
empezar lección
la groviera
ser, którym można smarować (spalmare) i ma formę prostokątną, ser półmiękki z Lombardii
empezar lección
lo stracchino
ser, który przypomina mozzarellę, ale jest do twardszego makaronu, miękki ser w kształcie gruszki
empezar lección
la scamorza
kapusta
empezar lección
il cavolo
żeberka
empezar lección
la costoletta
udziec jagnięcy/drobiowy
empezar lección
il coscio/la coscia
pierś
empezar lección
il petto
karkówka
empezar lección
l'arista
antrykot
empezar lección
la braciola
filet
empezar lección
il filetto
befsztyk
empezar lección
la bistecca
polędwica
empezar lección
il girello
gulasz
empezar lección
lo spezzatino
pulpet
empezar lección
il polpettone
szaszłyk
empezar lección
lo spiedino
królik
empezar lección
il coniglio
10 dag
empezar lección
un etto
ciasto do przygotowywania tart
empezar lección
la pasta sfoglia
lane kluski w rosole
empezar lección
la pastina in brodo
kruche ciasto
empezar lección
la pasta frolla
makaron jajeczny
empezar lección
la pasta all'uovo
posiłek
empezar lección
il pasto
ciastka w cukierni
empezar lección
le paste
herbatka ziołowa
empezar lección
la tisana
napój
empezar lección
la bibita
aperitif bezalkoholowy
empezar lección
l'aperitivo analcolico
sok
empezar lección
il succo
herbata z cytryną
empezar lección
il tè al limone
kawa z dużą ilością wody (americana)
empezar lección
il caffé lungo
kawa bardzo mocna
empezar lección
il caffé ristretto
kawa w malutkim kieliszku
empezar lección
il caffé al vetro
kawa z odrobiną likieru
empezar lección
il caffé corretto
kawa zbożowa (jęczmienna)
empezar lección
il caffé d'orzo

Debes iniciar sesión para poder comentar.