ESKK l. 13-14

 0    105 tarjetas    Kruczella
descargar mp3 imprimir jugar test de práctica
 
término
definición


w puszce

en faire une
empezar lección
zrobić jedną

przystawka

le escargot
empezar lección
ślimak

étranger / étrangère
empezar lección
cudzoziemiec, cudzoziemka

excellent, excellente
empezar lección
doskonały, doskonała

faire bouillir
empezar lección
zagotować

fait, faite
empezar lección
zrobiony

mąka

fini, finie
empezar lección
skończony

le fois gras
empezar lección
pasztet z gęsiej wątróbki

fondue savoyarde
empezar lección
rodzaj sosu z sera

fort, forte
empezar lección
silny, silna

piecyk, piec

la fourchette
empezar lección
widelec

frites, pommes de terre frites
empezar lección
frytki, smażone ziemniaki

le fromage blanc
empezar lección
twaróg

le fromage de pays
empezar lección
ser lokalny, regionalny

le fromage de chèvre
empezar lección
ser kozi

le fruit de mer
empezar lección
owoc morza

gastronomique
empezar lección
gastronomiczny

gâteau aux pommes
empezar lección
szarlotka, ciasto z jabłkami

lód

goûter à qch
empezar lección
próbować coś

przekąska, podwieczorek

le haricot blanc, vert
empezar lección
biała fasolka, zielona

la herbe aromatique
empezar lección
aromatyczne zioła

szynka

je bois / boire
empezar lección
piję, pić

warzywo, jarzyna

długo

la margarine
empezar lección
margaryna

la mayonnaise
empezar lección
majonez

mieszać

miód

kawałek

baran, baranina

la myrtille
empezar lección
borówka, czarna jagoda


la odeur, le parfum
empezar lección
Zapach x 2

le oeuf, les oeufs
empezar lección
jajko, jajka [œf] [o]

gęś [wa]

pomarańcza

le pain de blé
empezar lección
chleb pszenny

le pain grillé
empezar lección
tost, chleb opiekany, grzanka

le pain rassis
empezar lección
czerstwy chleb

przerwa


le petit frère
empezar lección
młodszy brat, braciszek

la petite copine
empezar lección
dziewczyna - sympatia

le petit pois
empezar lección
groszek zileony [pwa]


le plat de résistance
empezar lección
danie główne

le plat du jour
empezar lección
danie dnia

patelnia [pwal]

papryka słodka

le poivre/ poivrer
empezar lección
pieprz/ popieprzyć

jabłko

la pomme de terre
empezar lección
Ziemniak

wieprz, wieprzowina

kurczak

le problème
empezar lección
problem

Qu'est-ce qu'il y a comme glace?
empezar lección
Jakie są lody?

le quartier
empezar lección
ćwiartka

quiche lorraine
empezar lección
zapiekanka na bazie sera, mleka, jajek

potrawka

winogrono

zetrzec ma tarce

ravi, ravie
empezar lección
zachwycony, zachwycona

przepis

pozostawać, zostawać


rozmaryn

la rondelle
empezar lección
plasterek (okrągły)

Torba, worek

la salade verte
empezar lección
Zielona sałatka

saler, le sel
empezar lección
posolić, sól

sardynka


la saucisse / le saucisson sec
empezar lección
kiełbaska, kiełbasa sucha

se rassembler
empezar lección
zbierać się

se régaler
empezar lección
raczyć, delektować

se réveiller
empezar lección
obudzić się, rozbudzić się

podawać

rodzaj

la spécialité
empezar lección
specjalność

le sucre en poudre
empezar lección
cukier puder


tarta

herbata

tymianek

pomidor

traditionnellement
empezar lección
tradycyjnie

Kromka, plasterek

różnorodność

cielę, cielęcina

wlać, nalać

mięso, wędlina



proszę

le yaourt, le yaourt nature
empezar lección
jogurt, jogurt naturalny

Chce mi się pić

j'ai sommeil
empezar lección
jestem senna


Debes iniciar sesión para poder comentar.