Jedzenie, gotowanie 1.

 0    82 tarjetas    13Gabi
descargar mp3 imprimir jugar test de práctica
 
término definición
prezzemolo
empezar lección
pietruszka
al forno
empezar lección
w piekarniku
carne di manzo/bovina
empezar lección
wołowina / wołowina
cottura
empezar lección
Gotowanie, pieczenie
la carne
empezar lección
mięso
aromi
empezar lección
aromaty, przyprawy
in padella
empezar lección
na patelni
zafferano
empezar lección
szafran
origano
empezar lección
oregano
carne di vitello
empezar lección
mięso cielęce
in casseruola
empezar lección
w rondlu
rosmarino
empezar lección
rozmaryn
carne di pollo
empezar lección
mięso z kurczaka
assaggiare
empezar lección
próbować/ degustować
il ingrediente
empezar lección
składnik
la fetta / la fetta di pane
empezar lección
kromka, plaster, kawałek
la sale
empezar lección
Sól
scuro
empezar lección
ciemny
raffermo
empezar lección
czerstwy
il aceto
empezar lección
ocet
olio d'oliva
empezar lección
oliwa z oliwek
pomodoro
empezar lección
pomidor
cipolla
empezar lección
cebula
cetriolo – ogórek
empezar lección
ogórek - ogórek
basilico
empezar lección
bazylia
pepe
empezar lección
pieprz
aggiungere
empezar lección
dodawać
condire
empezar lección
przyprawiać
mettere
empezar lección
wkładać
Metti il pane a bagno
empezar lección
nasącz chleb
Strizzare
empezar lección
ukręcić, ścisnąć
Strizza il pane con i mani
empezar lección
Wyciskać chleb rękami.
tagliare
empezar lección
kroić, ciąć
Kroić na plastry pomidory, cebulę i ogórek.
empezar lección
Tagli a fette i pomodori, la cipolla e il cetriolo.
Mescolare
empezar lección
łaczyć, mieszać
Mescola tutti gli ingredienti.
empezar lección
Połącz/ wymieszaj wszystkie składniki.
in abbondanza
empezar lección
w obfitości, obficie
il frigorifero – lodówka
empezar lección
lodówka - lodówka
fresco
empezar lección
świeży
l'insalatiera
empezar lección
miska, salaterka
freddo
empezar lección
zimny
da ultimo
empezar lección
wreszcie, na koniec
maggiore
empezar lección
większy
maggioranza
empezar lección
większość
mantenere
empezar lección
utrzymać, zachować
mantenere una tradizione
empezar lección
zachowywać tradycję
pietanza
empezar lección
danie
assagiare una pietanza
empezar lección
próbować/ degustować danie
il pasto
empezar lección
posiłek
cucinare il pasto
empezar lección
gotować/ przygotowywać posiłek
occupare
empezar lección
zajmować coś, okupować
occupare un posto
empezar lección
zajmować/ okupować miejsce
fornello
empezar lección
zajmować coś, okupować
Stare davanti ai fornelli
empezar lección
Stać przed palnikami (kuchenką?)
fatto in casa
empezar lección
domowej roboty
parmigiano
empezar lección
Parmezan
carota
empezar lección
marchew
l'aglio
empezar lección
czosnek
sarde
empezar lección
sardynki
tagliare a fette sottili
empezar lección
pokroić w cienkie plasterki
il pezzetto
empezar lección
kawałek, fragment
spicchio di aglio
empezar lección
ząbek czosnku
sciacquare
empezar lección
przemyć, wypłukać, opłukać
sciogliere
empezar lección
topić, rozpuszczać, rozwiązać
dorato
empezar lección
złoty, złocisty
di colore dorato
empezar lección
w złotym kolorze
fiamma bassa
empezar lección
mały ogień
Cuocere per 10 minuti a fiamma bassa.
empezar lección
Gotować na małym ogniu przez 10 min.
scolare
empezar lección
odzedzać
versare – przelewać
empezar lección
wlać - przelewać
versare i soldi (sul conto corrente)
empezar lección
przelewać pieniądze (na konto)
forchetta – widelec
empezar lección
widelec - widelec
schiacciare
empezar lección
zmiażdżyć, zgniatać, rozgniatać
pulire
empezar lección
czyścić
rosolare
empezar lección
smażyć
nel frattempo, mentre
empezar lección
w międzyczasie
bollire
empezar lección
wrzeć, ugotować
bollire l'acqua
empezar lección
wrząca woda
a fuoco lento
empezar lección
na małym (wolnym) ogniu
lessare
empezar lección
zagotować, doprowadzić do wrzenia
morbido
empezar lección
miękki
asciugare
empezar lección
wycierać, wysuszyć

Debes iniciar sesión para poder comentar.