Jedzenie

 0    221 tarjetas    joanna36
descargar mp3 imprimir jugar test de práctica
 
término definición
cennik
empezar lección
il listino
cennik
empezar lección
il listino prezzi
menu, cennik
empezar lección
il menù, il listino
menu dnia
empezar lección
il menù del giorno
codzienne menu
empezar lección
il menù giornaliero
kanapka
empezar lección
il tramezzino
zupa dyniowa
empezar lección
la zuppa di zucca
wieprzowina
empezar lección
la carne suina/la carne di maiale
mięso krowy
empezar lección
la carne di mucca
wołowina
empezar lección
il manzo
pączek
empezar lección
la ciambella, il bombolone
chrusty
empezar lección
le chiacchiere
pół porcji
empezar lección
una mezza porzione
zjeść śniadanie
empezar lección
fare il colazione
cała porcja
empezar lección
una porzione intera
przekąska
empezar lección
lo spuntino, la merenda
skosztować
empezar lección
degustare
spritzer
empezar lección
lo spritz
koktajl alkoholowy
empezar lección
il cocktail alcolico
napój gazowany
empezar lección
la bevanda gassata
napój bezalkoholowy
empezar lección
la bevanda analcolica
przystawki, przekąski
empezar lección
i stuzzichini
obsługa przy stoliku
empezar lección
il servizio al tavolo
bufet w środku
empezar lección
il buffet all'interno
bufet typu „wszystko, co możesz zjeść”.
empezar lección
il buffet a volontà
mała bruschetta
empezar lección
la bruschettina
precelki, przegryzki
empezar lección
i salatini
koktajl owocowy
empezar lección
il cocktail di frutta
piwo jasne/ciemne/beczkowe
empezar lección
la birra chiara / scura/ alla spina
orzeszki ziemne
empezar lección
i noccioline
woda niegazowana, gazowana, lekko gazowana
empezar lección
l'acqua naturale, frizzante, leggermente frizzante
frytki
empezar lección
i patatine
makaron
empezar lección
la pasta
woda gazowana
empezar lección
l'acqua gassata
rodzaj/kształt makaronu
empezar lección
il tipo/ il formato di pasta
sos
empezar lección
il condimento, il sugo
krewetki
empezar lección
i gamberi
Jakie koktajle robicie?
empezar lección
Che tipo di cocktail fate?
Czy bufet jest wliczony w cenę aperitifu?
empezar lección
Il bufet è incluso nel prezzo dell'aperitivo?
Czy płacę przy kasie?
empezar lección
Pago alla cassa?
aperitif to obrzydliwa tradycja, której początki sięgają lat 90-tych.
empezar lección
l'apericena è una tradizione detestabile la cui risale origine agli anni '90.
napój alkoholowy/bezalkoholowy
empezar lección
la bevanda alcolica / analcolica
pomijanie kolacji
empezar lección
saltando la cena
faszerowane jajka
empezar lección
gli uova ripiene
rzodkiewka
empezar lección
il ravanello
rodzynki
empezar lección
le uvette
dorsz
empezar lección
il merluzzo/il baccalà
śledź
empezar lección
l'aringa
napiwek
empezar lección
la punta
plasterek
empezar lección
la fetta
surowe ciasto
empezar lección
l'impasto
przyjmować zamówienia
empezar lección
prendere le comande
lokale gastronomiczne prowadzone przez rodzinę
empezar lección
i lokali gastronomici a conduzione familiare
łańcuch, sieć (np. sklepów)
empezar lección
la catena
próbować, smakować
empezar lección
gustare
powoli dodawać oliwę (nitką)
empezar lección
aggiungere l'olio di oliva a filo
przysmak, smakołyk
empezar lección
la prelibatezza
kruche ciasto
empezar lección
la pasta frolla
menu degustacyjne
empezar lección
il menu degustazione
mięso cielęce
empezar lección
carne di vitello
wołowina
empezar lección
carne bovina
baranina, jagnięcina
empezar lección
carne ovina
wołowy
empezar lección
bovino
baranie, owcze
empezar lección
ovino
wieprz, świnia, wieprzowy
empezar lección
suino
osoba mięsożerna
empezar lección
la carnivora
rożek lodowy
empezar lección
il cono di gelato
espresso w szklance
empezar lección
l'espresso al vetro
podgardle, policzek
empezar lección
il guanciale
produkty mleczne / mleczarskie
empezar lección
i prodotti caseari
śmietanka mleczna
empezar lección
fiordilatte
krowie mleko
empezar lección
il latte vaccino
kromka chleba
empezar lección
una fetta di pane
kawałek ciasta
empezar lección
una fetta di torta
mleczarnia
empezar lección
il caseificio
Gorgonzola ma pleśń
empezar lección
il Gorgonzola ha la muffa
masa miękka, półtwarda
empezar lección
la pasta molle, semidura
szafran
empezar lección
il zafferano
skórka serowa
empezar lección
la crosta di formaggio
ser półmiękki
empezar lección
il formaggio semi-molle
pęcherzyki / dziury w serze
empezar lección
l'alveolo nel formaggio
czerwona cykoria
empezar lección
il radicchio
wierzchołki rzepy
empezar lección
le cime di rapa
salami z fenkułem
empezar lección
la finochiona
opinie
empezar lección
i pareri
anchois
empezar lección
l'alici
robak
empezar lección
il verme
przyprawiony
empezar lección
condito, insaporito, speziato, stagionato (ad es. con pepe)
surowy
empezar lección
crudo
gotowany
empezar lección
cotto
z sosem
empezar lección
con la salsa
świeży
empezar lección
fresco
czerstwy, nieświeży
empezar lección
stantio
pikantny
empezar lección
picante
bez smaku, mdły
empezar lección
insipito
posolony
empezar lección
salato
pieprzny
empezar lección
pepato
mrożony
empezar lección
surgelato
pieczony
empezar lección
cotto
wytrawny (o winie)
empezar lección
secco (sul vino)
niewytrawny
empezar lección
scondito
przekąski z owoców morza
empezar lección
antipasti di mare
zupa rybna
empezar lección
la zuppa di pesce
smażyć, piec, prażyć
empezar lección
friggere, cuocere, arrostire
smażony
empezar lección
fritto
upieczony
empezar lección
al forno
surowe owoce morza
empezar lección
i crudi di mare
na litość boską
empezar lección
per carità
flaczki
empezar lección
la trippa
móżdżek
empezar lección
il cerveletto
podroby zwierzęce
empezar lección
i frattaglie di animali
świnka morska
empezar lección
il porcellino d'India
cienkie plasterki
empezar lección
le fette sottili
chwila
empezar lección
un attimo
konsultacja jest bezpłatna
empezar lección
la consulenza è gratis
bakłażan
empezar lección
la melanzana
Niewytrawny
empezar lección
Non stagionato
szynka niepeklowana
empezar lección
il prosciuto non stagionato
odrobina oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
empezar lección
il filo d'olio extravergine d'olive
pokroić w plasterki
empezar lección
tagliare a fette
kruche ciasto
empezar lección
la pasta frolla
rozgotowany makaron
empezar lección
la pasta scotta
1/2 szklanki cukru
empezar lección
1/2 tazza di zucchero
bułka tarta
empezar lección
il pangrattato
czubata łyżeczka
empezar lección
il cucchiaino colmo
proszek do pieczenia
empezar lección
il lievito in polvere
posiekane orzechy włoskie
empezar lección
noci tritate
forma do pieczenia
empezar lección
la teglia
formę do pieczenia posmarować masłem
empezar lección
Ungere la teglia con il burro
zmiksuj cukier z olejem
empezar lección
mescolare lo zucchero con l'olio
mąka zmieszana z proszkiem do pieczenia
empezar lección
farina mescolata con lievito
szczypta
empezar lección
il pizzico
ucierać dalej
empezar lección
continuare a macinare
banany rozgniatamy widelcem
empezar lección
schiacciare le banane con una forchetta
wrzucić do ciasta
empezar lección
gettare nell'impasto
przekładamy ciasto do formy
empezar lección
posizionare l'impasto nella forma
wkładamy do nagrzanego do 180
empezar lección
metterlo in un preriscaldato a 180 gradi Celsius
pieczemy ok. 60 min.
empezar lección
cuocere per ca. 60 minuti
piana
empezar lección
la schiuma
ciasto francuskie
empezar lección
le sfogliatelle
krem budyniowy
empezar lección
la crema pasticcera
rodzynki
empezar lección
l'uvetta, l'uva passa
bita śmietana
empezar lección
la panna montata
jabłka
empezar lección
le mele
dobroć, wysoka jakość
empezar lección
la bonta
przysmak, smakołyk
empezar lección
la prelibatezza
owoce kandyzowane
empezar lección
la frutta candita
cukier puder
empezar lección
lo zucchero al velo
suszone warzywa
empezar lección
gli ortaggi secchi
ciasto francuskie
empezar lección
la (pasta) sfoglia
pszenica durum
empezar lección
il grano duro
krem budyniowy
empezar lección
la crema pasticcera
przekąska
empezar lección
la merenda/lo spuntino
pieczone mięso wieprzowe
empezar lección
la porchetta
żeberka jagnięce
empezar lección
le costolette di agnello
ogon wołu
empezar lección
la coda di bue
duszony
empezar lección
stufato
wzrost zawartości alkoholu
empezar lección
salire di gradazione alcolica
nakryty stół
empezar lección
la tavola imbandita
wątróbki z kurczaka
empezar lección
i fegatini di pollo
pierś z kurczaka
empezar lección
il petto di pollo
żółtko jaja
empezar lección
il rosso d'uovo
tarta (słona)
empezar lección
la torta salata
ciasto z ciecierzycy
empezar lección
la torta di ceci
z kawą na koniec kolacji
empezar lección
con il caffè di fine cena
odcedzić makaron
empezar lección
scolare la pasta
smażone sardele
empezar lección
gli alici fritte
puszka tuńczyka
empezar lección
la scatoletta di tonno
plasterek
empezar lección
la fettina
sucharek
empezar lección
la fetta biscottata
plaster, kromka
empezar lección
la fetta
nić (oleju) / trochę
empezar lección
il filo (d'olio)
kawałek
empezar lección
il pezzo
tubka
empezar lección
il tubetto
opakowanie makaronu
empezar lección
il pacco di pasta
pudełko
empezar lección
la scatola
puszka coli
empezar lección
la lattina di cola
zetrzeć na tarce
empezar lección
grattugiare
podrzucić (np. naleśnik)
empezar lección
saltare i pasti
nalewać
empezar lección
versare
niedoprawiony
empezar lección
scondito
przyprawiony
empezar lección
condito
pączki
empezar lección
le ciambelline
tarta
empezar lección
la crostata
bez sosu
empezar lección
in bianco
mrożonka
empezar lección
il surgelato
bez smaku
empezar lección
insipido
skorupiaki
empezar lección
il crostacei
mule
empezar lección
le cozze
klopsy
empezar lección
le polpette
pieczeń cielęca /z wieprzowiny
empezar lección
arrosto di vitello /di maiale
omlet
empezar lección
la frittata
jajecznica
empezar lección
gli uova strapazzate
jajko na twardo
empezar lección
l'uovo sodo
jajko sadzone
empezar lección
l'uovo fritto
jajko na miękko
empezar lección
l'uovo alla coque
gluten
empezar lección
la glutine
dobrze zimny napój
empezar lección
una bibita bella fredda
gotowany
empezar lección
bollito
małe pudełko
empezar lección
lo scatolino
dobra rzecz
empezar lección
una bonta
małże
empezar lección
le vongole
makaron ze ślimakami
empezar lección
la pasta con le lumache
kuchnia domowa
empezar lección
la cucina casereccia
produkty sezonowe
empezar lección
i prodotti di stagione
stałe menu, nie do wyboru
empezar lección
il menù fisso
wyróżnienie specjalne
empezar lección
la menzione speciale
dodatek / jarzynka z brokułów
empezar lección
il contorno di broccoli
każdy, na głowę
empezar lección
a testa
domowej roboty
empezar lección
fatta in casa
dostaniesz / bierzesz przekąskę
empezar lección
ti prendi uno stuzzichino
Chciałbym mały rożek (lodów).
empezar lección
Vorrei un cono piccolo.
Poproszę średni kubeczek (lodów).
empezar lección
Vorrei una copetta media.
Na drugie (danie) chciałbym stek po florencku.
empezar lección
Come secondo vorrei la bistecca alla Fiorentina.
Koniecznie musi (Pani) spróbować tego dania.
empezar lección
Deve assolutamente assagiare questo piatto.
To danie smakuje spalenizną.
empezar lección
Questo piatto sa di bruciato
flaczki
empezar lección
la trippa
Makaron jest rozgotowany.
empezar lección
La pasta è scotta.
rumianek
empezar lección
la camimilla
herbaty ziołowe
empezar lección
le tisane
na pusty żołądek
empezar lección
a stomaco vuoto

Debes iniciar sesión para poder comentar.