Słownictwo spec 1

 0    54 tarjetas    guest3367634
descargar mp3 imprimir jugar test de práctica
 
término definición
wysuszanie
empezar lección
desiccation
odwodnienie
empezar lección
dehydration
suszenie słoneczne
empezar lección
sun drying
liofilizacja
empezar lección
freeze-drying
usuwanie wilgoci
empezar lección
removing moisture
w celu wzmocnienia smaku
empezar lección
to enhance flavor
moczenie w solance
empezar lección
brining
pasteryzacja
empezar lección
pasteurization
pasteryzacja ultrawysokotemperaturowa
empezar lección
Ultra High Temperature UHT pasteurization
szkodliwe patogeny
empezar lección
harmful pathogens
higiena produkcji
empezar lección
production hygiene
dezynfekcja
empezar lección
disinfection
przetwarzanie żywności
empezar lección
food processing
praktyki higieniczne
empezar lección
hygiene practices
czystość
empezar lección
cleanliness
kontrola jakości
empezar lección
quality control
inspekcja
empezar lección
inspection
zapewnienie jakości
empezar lección
quality assurance
normy bezpieczeństwa
empezar lección
safety standards
analiza zagrożeń
empezar lección
hazard analysis
krytyczne punkty kontrolne
empezar lección
critical control points
zgodność z przepisami
empezar lección
regulatory compliance
przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności
empezar lección
food safety regulations
zapobiec i wyeliminować ryzyko
empezar lección
to prevent and eliminate hazards
nanotechnologia
empezar lección
nanotechnology
nanocząstki
empezar lección
nanoparticles
nanokapsułki
empezar lección
nanocapsules
nanoczujniki
empezar lección
nanosensors
nanokompozyty
empezar lección
nanocomposites
nanofiltracja
empezar lección
nanofiltration
inżynieria genetyczna
empezar lección
genetic engineering
organizmy transgeniczne
empezar lección
transgenic organisms
hodowla molekularna
empezar lección
molecular breeding
żywność funkcjonalna
empezar lección
functional food
żywność wzbogacona
empezar lección
fortified foods
prebiotyki
empezar lección
prebiotics
bioaktywne peptydy
empezar lección
bioactive peptides
dietetyka
empezar lección
dietetics
makroskładniki
empezar lección
macronutrients
mikroskładniki
empezar lección
micronutrients
poradnictwo dietetyczne
empezar lección
nutritional counseling
żywność ekologiczna
empezar lección
organic food
zrównoważone rolnictwo
empezar lección
sustainable agriculture
wpływ na środowisko
empezar lección
environmental impact
dieta roślinna
empezar lección
plant-based diet
żywność pełnoziarnista
empezar lección
whole foods
alternatywy dla mięsa
empezar lección
meat alternatives
strączki
empezar lección
legumes
fermentacja alkoholowa
empezar lección
alcoholic fermentation
kultury mikrobiologiczne
empezar lección
microbial cultures
fermentacja mlekowa
empezar lección
lacto-fermentation
fermentacja
empezar lección
fermentation
monitorowanie
empezar lección
monitoring
testowanie
empezar lección
testing

Debes iniciar sesión para poder comentar.