Przygotowywanie posiłków...

 0    51 tarjetas    markowskailia3
descargar mp3 imprimir jugar test de práctica
 
término definición
przepis
empezar lección
a recipe
przygotowywanie posiłków
empezar lección
preparing meals
dodawać
empezar lección
add
piec (ciasto lub chleb)
empezar lección
bake (cake or bread)
grilować, piec na grilu
empezar lección
barbecue
gotować (wodę, jajko)
empezar lección
to cook (water, egg)
ubijać
empezar lección
to beat
siekać (ważywa)
empezar lección
chop (vegetables)
chłodzić
empezar lección
to cool
przykrywa
empezar lección
cover
rozgnieś
empezar lección
crush
kroić
empezar lección
to cut
pokroić na małe kawałki
empezar lección
cut into small pieces
rozmrażać
empezar lección
defrost
smażyć
empezar lección
to fry
napełnić, nadziać
empezar lección
fill
ścierać na tarce
empezar lección
grate it
mielić, kruszyć (kawę, orzechy)
empezar lección
grind (coffee, nuts)
mieszać, łączyć
empezar lección
mix
mielić mięso
empezar lección
mince meat
podgrzać
empezar lección
to heat
gnieść, tłuc (ziemniaki)
empezar lección
mash (potatoes)
topić, rozpuszczać
empezar lección
to melt
obierać(ziemniaki ze skurki)
empezar lección
peel (peel potatoes)
nalewać
empezar lección
to pour
piec (mięso lub warzywa)
empezar lección
bake (meat or vegetables)
rozwałkować
empezar lección
roll
nalać do szklanek
empezar lección
pour (into glasses)
opłukać
empezar lección
rinse
przyprawi mięso (czosnkiem)
empezar lección
season meat with (garlic)
podawać
empezar lección
to serve
wędzić
empezar lección
to cure
gotować na małym ogniu
empezar lección
to simmer
ciąć na plasterki, kroić (chleb)
empezar lección
slice
posypać (czymś), skropić
empezar lección
to sprinkle (with)
smarowa (masłem)
empezar lección
spread (with butter)
gotować na parze
empezar lección
to steam
mieszać, zamieszać
empezar lección
stir
osłodzić
empezar lección
sweeten
próbować, smakować
empezar lección
taste
ważyć
empezar lección
to weigh
tłuszcze
empezar lección
fats
niskotłuszczowy
empezar lección
low-fat
białka
empezar lección
proteins
wysokobiałkowy
empezar lección
high-protein
błonnik
empezar lección
fibre
węglowodany
empezar lección
carbohydrates
węglowodany złożone
empezar lección
complex carbohydrates
niskowęglowodanowy
empezar lección
low in carbohydrates
kalorie
empezar lección
calories
dodatki i konserwanty
empezar lección
additives and preservatives

Debes iniciar sesión para poder comentar.