PNJF Marta 3 - jedzenie

 0    307 tarjetas    fiszkifrancuski
descargar mp3 imprimir jugar test de práctica
 
término definición
manger
empezar lección
jeść
viser à
empezar lección
mieć na celu
imposer de nouvelles normes
empezar lección
narzucać nowe standardy
durcir les normes
empezar lección
twardnieją standardy
supprimer les normes
empezar lección
usuwać standardy
auparavant
empezar lección
przedtem, wcześniej
la réglementation
empezar lección
regulamin
la bureau
empezar lección
biurokracja
les prix abordables
empezar lección
przystępne ceny
le large éventail des produits
empezar lección
szeroka gama produktów
riche en fibres
empezar lección
bogaty w błonnik
faire l'unanimité
empezar lección
jednogłośnie
tordu
empezar lección
skręcony
boursouflé
empezar lección
nadęty 1
bouffi
empezar lección
nadęty 2
faute de quoi
empezar lección
z braku czego, bo inaczej
compte tenu des prix
empezar lección
biorąc pod uwagę ceny
proprement
empezar lección
właściwie
abroger la lois
empezar lección
uchylić prawo, ustawę (usunąć)
relative à
empezar lección
dotyczący
la conjoncture
empezar lección
zbieg okolicznosci, sytuacja
les denrées
empezar lección
towary
les denrées alimentaires
empezar lección
artykuły spożywcze
la loi en vigueur
empezar lección
obowiązujące prawo
râper
empezar lección
zetrzec
une quantité accrue
empezar lección
zwiększona ilośc
maraîcher
empezar lección
rolnik, ktory sam sprzedaje produkty
des primeurs
empezar lección
nowalijki, wczesne warzywa
demander la lune
empezar lección
nie wiadomo o co prosic
vivre décemment
empezar lección
żyć przyzwoicie
rétribuer
empezar lección
wynagradzac, placic
déroger à la règle
empezar lección
robic wyjatek od reguły, nie przestrzegac zasady
qu'est-ce qu'on mange ce soir?
empezar lección
co jemy dziś wieczorem?
avoir une faim de loup
empezar lección
mieć wilczy apetyt, umierac z głodu
une salade verte assaisonné
empezar lección
przyprawiona zielona sałatka
assaisonné
empezar lección
przyprawiony
assaisonné avec une sauce vinaigrette
empezar lección
przyprawiony sosem vinaigrette
des côtelettes d'agneau
empezar lección
kotlety jagnięce
poivre
empezar lección
pieprz
des côtelettes d'agneau à la poêle
empezar lección
kotlety jagnięce na patelni
un gratin de pommes de terre
empezar lección
zapiekanka ziemniaczana
une salade de fruits
empezar lección
sałatka owocowa
un yaourt
empezar lección
jogurt
qu'est-ce qu'on boit ce soir?
empezar lección
co pijemy tego wieczora?
un petit vin rouge
empezar lección
czerwone winko - takie niedrogie
un grand vin
empezar lección
świetne wino
un pique-nique
empezar lección
piknik
de la charcuterie
empezar lección
wędliny
du saucisson
empezar lección
kiełbasa
du pâté
empezar lección
pasztet
du jambon blanc
empezar lección
biała szynka
du jambon cru
empezar lección
szynka surowa typu szwardzwaldzka
une baguette
empezar lección
bagietka
une salade de riz
empezar lección
sałatka ryżowa
une salade avec des tomates
empezar lección
sałatka z pomidorami
une salade avec des poivrons
empezar lección
sałatka z papryką
une salade avec des olives noires
empezar lección
sałatka z czarnymi oliwkami
j'emporte un thermos
empezar lección
Biorę ze sobą (na wynos) termos
des plats tout préparés
empezar lección
gotowe dania
acheter des plats chez le traiteur
empezar lección
kupować potrawy od "firmy cateringowej"
je sors des surgelés du congélateur
empezar lección
wyciągam mrożonki z zamrażarki
mette un plat au four à micro-ondes
empezar lección
wkładać danie do kuchenki mikrofalowej
un repas gastronomique
empezar lección
posiłek dla smakoszy
gourmand
empezar lección
smakosz
un repas de fête
empezar lección
świąteczny posiłek
le réveillon de Noël
empezar lección
wieczerza Wigilijna
je sers un dîner traditionnel
empezar lección
Podaję tradycyjny obiad
en entrée des huîtres
empezar lección
na przystawkę ostrygi
des huîtres accompagnées d'un vin blanc
empezar lección
ostrygi w towarzystwie białego wina
un vin blanc sec
empezar lección
wytrawne białe wino
comme plat principal
empezar lección
na danie główne
comme plat principal une dinde aux marrons
empezar lección
na danie główne indyk w kasztanach
une dinde farcie avec des marrons
empezar lección
indyk nadziewany kasztanami
un bon bordeaux rouge
empezar lección
dobre czerwone bordeaux - dobrej jakosci
un beau plateau de fromages
empezar lección
niezła deska serów
avec du champagne
empezar lección
z szampanem
comme dessert
empezar lección
na deser
le mode de cuisson
empezar lección
sposób, stopień wypieczenia
faire cuire à la poêle
empezar lección
smażyć na patelni
faire frire à feu doux
empezar lección
smażyć na małym ogniu
faire frire à feu vif
empezar lección
smażyć na dużym ogniu
faire cuire à l'eau
empezar lección
gotować w wodzie
faire cuire au four
empezar lección
piec w piekarniku 1
faire rôtir
empezar lección
piec w piekarniku 2
en papillotes
empezar lección
w papilotach
en brochettes
empezar lección
na szaszłykach
faire griller
empezar lección
grillować
faire bouillir
empezar lección
(np. wode na herbatę) wrzeć, zagotować
faire mijoter à petit feu
empezar lección
dusić na wolnym ogniu
à la vapeur
empezar lección
na parze
des pâtes
empezar lección
makaron
de la pâte
empezar lección
ciasto (na ciasto na gofry itp)
le poulet rôti
empezar lección
pieczony kurczak
du fromage fermier
empezar lección
ser wiejski
pâté de canard
empezar lección
pasztet z kaczki
la bûche de Noël
empezar lección
tradycyjne ciasto jak kloda
un pastis
empezar lección
alkohol typu ricard
des oignons coupés en morceaux
empezar lección
cebule pokrojone na kawałki
boire du cidre
empezar lección
pic cydr
un gratin de chou-fleur
empezar lección
zapiekanka z kalafiora
un plat copieux
empezar lección
obfite danie
un condiment
empezar lección
przyprawa
la date de péremption
empezar lección
data ważności
un avocat
empezar lección
awokado
dans la température ambiante
empezar lección
w temperaturze pokojowej
tiède
empezar lección
letni
un clafoutis
empezar lección
un clafoutis francés
ciasto kobler jak gruby wielki nalesnik z owocami
une tranche de jambon
empezar lección
plasterek szynki
une tranche fine de jambon
empezar lección
cienki plasterek szynki
une tranche épaisse de jambon
empezar lección
gruby kawałek szynki
les haricots verts
empezar lección
zielona fasola
les haricots beurre
empezar lección
biała fasola
grignoter
empezar lección
skubać, przekąsać, podjadac, chrupac,
un bol de spaghetti
empezar lección
miska spaghetti
un bol des pâtes
empezar lección
miska makaronu
un glaçon
empezar lección
kostka lodu
un bol de rillettes
empezar lección
miska smalcu
un croque-monsieur
empezar lección
Croque-monsieur
une cannette du thon
empezar lección
puszka tuńczyka
une tablette de chocolat
empezar lección
tabliczka czekolady
une boule de glace
empezar lección
galka lodow
le palais
empezar lección
podniebienie
campagnard
empezar lección
wiejski
les spécialités de tripailles
empezar lección
specjaly z flaczkow
des tripailles
empezar lección
flaczki
les spécialités de cochonnailles
empezar lección
specjaly wieprzowe - ogol miesa i podrobow ze swini
être secondé de
empezar lección
być zastepowanym, wspieranym przez
en prime
empezar lección
w dodatku, jako bonus
des grands crus
empezar lección
świetne wina
les grottes
empezar lección
jaskinie
la rivière souterraine
empezar lección
podziemna rzeka
les lavoirs
empezar lección
pralnie, umywalnie
des vestiges
empezar lección
ślady, pozostalosci
la cuisine du terroir
empezar lección
lokalna kuchnia
poursuivre la tradition
empezar lección
kontynuować tradycję
poursuivre la tradition de génération en génération
empezar lección
kontynuować tradycję z pokolenia na pokolenie
de génération en génération
empezar lección
z pokolenia na pokolenie
perpétuer la tradition
empezar lección
utrwalać tradycję
perpétuer
empezar lección
uwiecznić
de l'andouillette
empezar lección
ta dziwna kielbasa taka zawinieta
de la quenelle de brochet
empezar lección
kluski ze szczupaka
des saveurs
empezar lección
smaki
savourer
empezar lección
delektować się, smakować
la bouillabaisse
empezar lección
zupa rybna
s'attarder dans un resto
empezar lección
zasiedzieć się w restauracji
du lard
empezar lección
bekon
du lardon
empezar lección
bekon w malych porcjach
un plat garnie de frites
empezar lección
danie udekorowane frytkami
le filet au poivre
empezar lección
filet z pieprzem
les rognons de veau
empezar lección
nerki cielęce
la bière ambrée
empezar lección
piwo bursztynowe
des croûtons
empezar lección
grzanki
de la crème fraîche
empezar lección
śmietana
de la fricassée de poulet
empezar lección
gulasz z kurczaka
une douzaine d'escargots
empezar lección
ze 12 ślimaków
un filet de caille
empezar lección
filet z przepiórki
une escalope de poulet
empezar lección
kotlet (jak schobowy bo plaski i w panierce) z kurczaka
une escalope de foie gras de canard
empezar lección
kotlet wątroby z kaczki (jak schobowy bo plaski i w panierce)
une escalope de foie gras de canard poêlée
empezar lección
smażony kotlet wątroby z kaczki (jak schobowy bo plaski i w panierce)
une escalope du poulet à la crème de lentilles
empezar lección
kotlet z kurczaka w kremie z soczewicy
(jak schobowy bo plaski i w panierce)
de la lentille
empezar lección
obiektywu
de la salade tiède de rouget
empezar lección
salatka z barweny w temperaturze pokojowej
des queues d'écrevisses
empezar lección
ogony rakowe
de la vinaigrette balsamique
empezar lección
winegret balsamiczny
des poissons grillés
empezar lección
ryby z grilla
des poissons cuits en bouillabaisse
empezar lección
ryby gotowane w zupie rybnej
la recette habituelle
empezar lección
zwykły, klasyczny przepis
du safran
empezar lección
szafran
du piment fort
empezar lección
ostra papryczka
embrocher
empezar lección
nadziewac np na szaszlyk
je me suis régalé
empezar lección
naucztowałem się, zjadłem ze smakiem delektujac się
c'est un régal
empezar lección
to jest uczta
c'est un vrai régal
empezar lección
to prawdziwa uczta
c'est exquis
empezar lección
to jest niebo w gebie
c'est savoureux
empezar lección
to jest smakowite
c'est divin
empezar lección
to jest boskie
c'est un délice
empezar lección
to rozkosz
un vrai bonheur
empezar lección
prawdziwe szczęście
que du bonheur
empezar lección
ile szczęścia
un émerveillement
empezar lección
uczucie cudu
c'est le top
empezar lección
to jest najlepsze
une grande table
empezar lección
wielka uczta
le décor est d'un mauvais goût
empezar lección
wystrój jest w złym smaku
la cuisine est bâclée
empezar lección
kuchnia jest niedbała
la cuisine est sans saveur
empezar lección
kuchnia jest bez smaku
le service laisse à désirer
empezar lección
serwis - obsługa pozostawia do zyczenia
la viande est tendre et savoureuse
empezar lección
mięso jest delikatne i smaczne
la viande est dure comme de la semelle
empezar lección
mięso jest twarde jak podeszwa
les poissons sont d'une fraîcheur incomparable
empezar lección
ryby mają niezrównaną świeżość
les poissons sont subtilement choisis
empezar lección
ryby są subtelnie wybrane
les poissons manquent de fraîcheur
empezar lección
rybą brakuje świeżości
les légumes sont cuisinés avec délicatesse
empezar lección
warzywa ugotowane są z delikatnością
les légumes baignent dans l'huile
empezar lección
warzywa plywaja w oleju
les légumes sont gorgés d'eau
empezar lección
warzywa są przesiakniete woda
la salade est bien assaisonnée
empezar lección
sałatka jest dobrze przyprawiona
la salade manque d'assaisonnement
empezar lección
sałatce brakuje przyprawienia
la sauce est bien relevée
empezar lección
sos jest dobrze przyprawiony
la sauce n'est pa assez relevée
empezar lección
sos nie jest wystarczająco przyprawiony
la sauce est fade
empezar lección
sos jest mdły
les fromages sont affinés
empezar lección
sery są wyszukane
les fromages sont frais
empezar lección
sery są świeże
les fromages sont moelleux
empezar lección
sery są łagodne
les fromages sont un peu secs
empezar lección
sery są trochę suche
les fromages sont insipides
empezar lección
sery są bez smaku
les fromages sont comme du plâtre
empezar lección
sery są jak z gipsu (twarde)
les desserts sont fameux
empezar lección
desery są kultowe
les desserts sont fabuleux
empezar lección
desery są wspaniałe
les desserts sont à fondre
empezar lección
desery sa do rozpusty - rozpuszczac się
les desserts sont à mourir
empezar lección
desery sa dobre na smierc
les desserts laissent à désirer
empezar lección
desery pozostawiają do życzenia
les desserts sont trop chers pour ce qu'ils sont
empezar lección
desery są zbyt drogie jak na to, jakie są
nie warte swojej ceny
c'est un élixir des dieux
empezar lección
to eliksir bogów
c'est un grand cru
empezar lección
to wino swietnej jakosci
c'est de la piquette
empezar lección
to jest sikacz
c'est de la vinasse
empezar lección
to jest winiacz
une carotte tordue
empezar lección
zakrzywiona, skręcona marchewka
une courgette pâlotte
empezar lección
zmizerniała cukinia
un concombre courbé
empezar lección
zakrzywiony ogórek
un chou boursouflé
empezar lección
nadęta kapusta
une tomate
empezar lección
pomidor
un artichaut
empezar lección
Karczoch
une aubergine
empezar lección
bakłażan
une poivron
empezar lección
słodka papryka
du poivre
empezar lección
pieprz
un chou de Bruxelles
empezar lección
brukselka
le haricot
empezar lección
Fasola
une asperge
empezar lección
szparag
un kiwi
empezar lección
kiwi
un abricot
empezar lección
morela
une pêche
empezar lección
brzoskwinia
des fraises
empezar lección
truskawki
une poire
empezar lección
gruszka
une pomme
empezar lección
jabłko
une framboise
empezar lección
malina
une prune
empezar lección
śliwka
un oeuf à la coque
empezar lección
jajko na miekko
un oeuf sur le plat
empezar lección
jajko sadzone
un oeuf mollet
empezar lección
jajko na polmiekko
des oeufs brouillés
empezar lección
jajecznica
un oeuf dur
empezar lección
jajko na twardo
des blancs battus
empezar lección
ubite bialka
le jaune
empezar lección
żółtko
du porc
empezar lección
wieprzowina
des tripes
empezar lección
flaki
la note salé
empezar lección
slony rachunek - wysoki
du boeuf
empezar lección
wołowina
du poulet
empezar lección
kurczak
du dinde
empezar lección
indyk
du veau
empezar lección
Cielęcina
du mouton
empezar lección
baranina
j'y ai fait un repas gargantuesque
empezar lección
mialem olbrzymi posiłek
je ne m'en lasse pas
empezar lección
Nie znudzi mi się to
la note n'était pas trop salé
empezar lección
rachunek nie był zbyt słony
je me faisais une fête d'y aller
empezar lección
to bylo dla mnie swieto zeby tam isc
c'était idyllique
empezar lección
to było idyllicznie
Les carottes râpées
empezar lección
Tarte marchewki
Le pâte
empezar lección
Ciasto na ciasto
Quelle cuisson
empezar lección
Jaki poziom wypieczenia
Le steak saignant
empezar lección
stek krwisty
Le steak bien cuit
empezar lección
stek dobrze wysmażony
Le steak à point
empezar lección
Stek wypieczony w punkt
Le poireau
empezar lección
wysoki jak szczypior - por
Une omelette aux champignons
empezar lección
Omlet z grzybami
Le chou
empezar lección
Kapusta
Une cuisse de grenouille
empezar lección
Udo żaby
Le gâteau au chocolat
empezar lección
Ciasto czekoladowe
Une glace à la fraise
empezar lección
Lody Truskawkowe
Mousse au chocolat
empezar lección
Mus czekoladowy
Une salade de lentilles
empezar lección
Sałatka z soczewicy
un gratin de pommes de terre
empezar lección
zapiekanka ziemniaczana
la cannelle
empezar lección
cynamon
Le blanc batu à la neige
empezar lección
Białka ubite na snieżną piankę
La choucroute
empezar lección
Kapusta kiszona, bigos
La laitue
empezar lección
Sałata
Le mouton au riz
empezar lección
baranina w ryżu
Le lapin aux olives
empezar lección
Królik w oliwkach
Les crudités
empezar lección
Surowe warzywa
Le veau aux petits pois
empezar lección
Cielęcina z groszkiem
Le fromage de chevre
empezar lección
Ser kozi
Le poisson grillé
empezar lección
Ryba z grilla
La crêpe au sucre
empezar lección
nalesnik z cukrem
Une bulette de boeuf à la tomate
empezar lección
klopsik wolowy w sosie pomidorowym
Un yaourt
empezar lección
Jogurt
un homard
empezar lección
homar
une bière
empezar lección
piwo
Les pommes de terres au thon
empezar lección
Ziemniaki w tuńczyku
Un plat principal
empezar lección
Danie główne
Les boissons
empezar lección
napoje
Et comme boisson?
empezar lección
A jako napój? a do picia?
La glace à la vanille
empezar lección
lody waniliowe
Les oeufs brouillés
empezar lección
Jajecznica
L’addition
empezar lección
rachunek 1
la note
empezar lección
rachunek 2
Le poulet rôti
empezar lección
Pieczony kurczak
La tarte aux citrons
empezar lección
tarta cytrynowa
Le lapin à la moutard
empezar lección
Królik w musztardzie
Le canard aux oranges
empezar lección
Kaczka w pomarańczach
Boeuf
empezar lección
wołowina
mouton
empezar lección
baranina
Porc
empezar lección
wieprzowina
Dinde
empezar lección
indyk
veau
empezar lección
cielęcina
Qu’est ce que tu préfères comme viande?
empezar lección
jakie mięso wolisz?
Tu prends des carottes râpées ou des haricots verts?
empezar lección
Bierzesz startą marchewkę czy zieloną fasolkę?
Les français mangent souvent du melon au jambon
empezar lección
Francuzi często jedzą melon z szynką
Six cuisses de poulet svp
empezar lección
Sześć udek z kurczaka proszę
Sautée
empezar lección
przeleciana, nieuumalowana

Debes iniciar sesión para poder comentar.