Moja lekcja

 0    110 tarjetas    guest3539330
descargar mp3 imprimir jugar test de práctica
 
término definición
jadalne części
empezar lección
edible parts
bulwa
empezar lección
bulb
łodygi
empezar lección
stems
korzeń
empezar lección
a root
liście
empezar lección
leaves
dostarczać
empezar lección
provide
węglowodany
empezar lección
carbohydrates
tłuszcze
empezar lección
fats
białko
empezar lección
protein
skrobia
empezar lección
starch
błonnik
empezar lección
fiber
antyoksydanty
empezar lección
antioxidants
zdolność
empezar lección
capability
wzmacniać odporność
empezar lección
boosting immunity
nasiona
empezar lección
seeds
zewnętrzny
empezar lección
outward
pestka
empezar lección
pit
rozwijać
empezar lección
to develop
choroby
empezar lección
diseases
zachęcić
empezar lección
encourage
umiejętność
empezar lección
ability
zawierać
empezar lección
contains
zawierać
empezar lección
comprise
zdrowe odżywianie
empezar lección
Healthy nutritious
uprawiać
empezar lección
to grow
zawierać
empezar lección
include
mnóstwo
empezar lección
plenty of
produkty zbożowe
empezar lección
cereal grains
pszenica
empezar lección
wheat
jęczmień
empezar lección
barley
owies
empezar lección
oats
proso /kasza jaglana
empezar lección
millet
żyto
empezar lección
rye
sorgo
empezar lección
sorghum
uprawiać/hodować
empezar lección
to cultivate
ilość
empezar lección
quantity
skladnik
empezar lección
component
nawilżać (woda w produkcie)
empezar lección
moisture
trawienie
empezar lección
digestion
składać się z
empezar lección
make up
aminokwasy
empezar lección
amino acids
chociaż
empezar lección
although
zaniedbanie
empezar lección
neglet
czy kiedykolwiek miałeś
empezar lección
have you had
czy kiedykolwiek jadłeś
empezar lección
have you eaten
wołowina
empezar lección
beef
drób
empezar lección
poultry
jagnięcina
empezar lección
lamb
wieprzowina
empezar lección
pork
żelazo
empezar lección
iron
chude mięso
empezar lección
lean meat
tłuste mięso
empezar lección
fat meat
mięso
empezar lección
meat/flesh
delikatność
empezar lección
gentleness
wątroba
empezar lección
liver
nerki
empezar lección
kidney
krwisto wysmażone
empezar lección
rare
średnio krwisty
empezar lección
medium rare
dobrze wysmażony
empezar lección
well done
aż za bardzo wysmażony
empezar lección
overdone
fragment
empezar lección
excerpt
powieszone/suszone
empezar lección
hung
źródło
empezar lección
source
unikać
empezar lección
to avoid
osoba
empezar lección
nutritionist
żółdko
empezar lección
yolk
białko jaja
empezar lección
egg white
bezbarwny
empezar lección
colorless
pieczone
empezar lección
roasted
smażone
empezar lección
fried
skorupa
empezar lección
shell
wartość odżywcza
empezar lección
nutritional value
dietetyczny
empezar lección
dietary
korzyści
empezar lección
benefits
węglan wapnia
empezar lección
calcium carbonate
składa się z
empezar lección
composed of
nabity (na patyk)
empezar lección
skewered
duszone mięso
empezar lección
stewed
gęś
empezar lección
goose
przypiórka
empezar lección
quail
zalety
empezar lección
advantage
produkty mleczne
empezar lección
dairy products
miękki ser/ser pleśniowy
empezar lección
soft cheese
pasteryzować
empezar lección
pasteurize
cenny/wartościowy
empezar lección
valuble
dostępny
empezar lección
available
fosfor
empezar lección
phosphorus
dający się strawić
empezar lección
digestible
słodki
empezar lección
slightly
wzrost
empezar lección
growth
sterylizować
empezar lección
sterilize
łagodny
empezar lección
mild
margaryna
empezar lección
margarine
sfermentowany
empezar lección
fermented
dorsz
empezar lección
a cod
pstrąg
empezar lección
a trout
łosoś
empezar lección
salmon
tuńczyk
empezar lección
a tuna
sardynka
empezar lección
sardine
śledź
empezar lección
a herring
owoce morza
empezar lección
seafood
skorupiaki
empezar lección
shellfish
krewetki
empezar lección
prawns
łuskowaty
empezar lección
scaly
gładki
empezar lección
smooth
panierowany
empezar lección
breaded
bogaty w składniki odżywcze
empezar lección
nutrient dense
nasycone tłuszcze
empezar lección
saturated fats
panierka
empezar lección
breadcrumbs
puszkowany
empezar lección
canned

Debes iniciar sesión para poder comentar.