Lekcja 4 Ala descubre 2

 0    88 tarjetas    kordi97
descargar mp3 imprimir jugar test de práctica
 
término definición
albóndiga
empezar lección
klopsik, pulpet z miesa lub ryb
eI atún a la plancha
empezar lección
tuńczyk smażony na rozgrzanej płycie
los canelones
empezar lección
hiszpaóska potrawa z makaronu w kształcie dużych nadziewanych rurek
los boquerones en vinagre
empezar lección
sardele (anchois) marynowane w occie winnym
la coca dulce
empezar lección
rodzaj hiszpańskiego słodkiego placka
el cocido
empezar lección
tradycyjna hiszpańska zupa z ciecierzycą, mięsem i warzywami
el chorizo asado
empezar lección
pieczone kiełbaski chorizo
eI churro
empezar lección
hiszpańskie ciastko o wydłużonym kształcie wypiekane na głębokim tłuszczu
el filete de pollo a la plancha
empezar lección
filet z kurczaka smażony na rozgrzanej płycie
el filete empanado
empezar lección
panierowany filet
el flan
empezar lección
rodzaj deseru o konsystencji kremu
las gambas al ajillo
empezar lección
krewetki w czosnku
el gazpacho
empezar lección
hiszpańska zupa z surowych pomidorów, pomidorowy chłodnik
el huevo cocido
empezar lección
gotowane jajko
el lomo de cerdo
empezar lección
schab
la paella
empezar lección
tradycyjna potrawa hiszpañska na bazie ryżu, z różnymi dodatkami
las patatas fritas
empezar lección
frytki
las patatas bravas
empezar lección
smaione ziemniaki z sosem
la pechuga de pollo
empezar lección
pierś z kurczaka
eI pisto manchego
empezar lección
tradycyjna hiszpańska potrawa ze smażonych warzyw, podobna do ratatouille
eI pollo asado
empezar lección
kurczak z rożna
la tortilla
empezar lección
hiszpański omlet z ziemniaków, meksykański słony placek z maki kukurydzianej
el ajo
empezar lección
czosnek
la almeja
empezar lección
małż
la alubia
empezar lección
fasola
el bacalao
empezar lección
dorsz
el bocadillo
empezar lección
kanapka
eI buñuelo
empezar lección
pączek
el calabacín
empezar lección
cukinia
el calamar
empezar lección
kalmar
la carne
empezar lección
mięso
la chuleta
empezar lección
kotlet
el cordero
empezar lección
jagnie
eI cruasán
empezar lección
rogalik
la espinaca
empezar lección
szpinak
la fruta de temporada
empezar lección
owoc sezonowy
la gamba
empezar lección
krewetka
el marisco
empezar lección
owoce morza, skorupiak
los mariscos
empezar lección
owoce morza
la mayonesa
empezar lección
majonez
el mazapán
empezar lección
marcepan
eI mejillón
empezar lección
małż
el origen
empezar lección
pochodzenie
la pasa
empezar lección
rodzynka
el pescado
empezar lección
ryba (pożywienie)
eI piñón
empezar lección
orzeszek piniowy
el pulpo
empezar lección
ośmiornica
la tapa
empezar lección
przystawka, przekaska
el turrón
empezar lección
nugat
la cuchara
empezar lección
łyżka
la cucharilla
empezar lección
łyżeczka
eI cuchillo
empezar lección
nóż
el plato
empezar lección
talerz
eI salero
empezar lección
solniczka
la taza
empezar lección
filiżanka
el tenedor
empezar lección
widelec
el vaso
empezar lección
szklanka
la cuenta
empezar lección
rachunek
eI invento
empezar lección
wynalazek
batir huevos
empezar lección
ubić jajka
cocer (0>ue)
empezar lección
gotować
coger*
empezar lección
chwytać
calentar (e>ie)
empezar lección
grzać, podgrzewać
comer
empezar lección
jeść
cortar
empezar lección
kroić
dar*
empezar lección
dać
dejar
empezar lección
zostawić, pozostawić
echar
empezar lección
wrzucić, wlać, dodać czegoś
freír (e>i)
empezar lección
smażyć
fregar (e>ie)
empezar lección
myć, zmywać
incluir (i>Y)
empezar lección
zawierać
mezclar
empezar lección
zmieszać, połączyć
ofrecer*
empezar lección
oferować
pelar
empezar lección
obierać
poner*
empezar lección
postawić, położyć
probar (0>ue)
empezar lección
sprawdzać, próbować
sacar
empezar lección
wyjąć
servir (e>i)
empezar lección
służyć, podać (na stół posiłek, danie)
árabe
empezar lección
arabski/a
judío/a
empezar lección
żydowski/a
romano/a
empezar lección
rzymski/a
caliente
empezar lección
ciepły/a, gorący/a
fresco/a
empezar lección
Swieży/a, chłodny/a
hecho/a
empezar lección
zrobiony/a, gotowy/a
pasado/a
empezar lección
stary/a, nieświeży/a
quemado/a
empezar lección
spalony/a
recién hecho/a
empezar lección
Świeżo zrobiony/a
ahora mismo
empezar lección
w tej chwili

Debes iniciar sesión para poder comentar.