kolokwium

 0    160 tarjetas    aniul3k
descargar mp3 imprimir jugar test de práctica
 
término definición
PĄK
empezar lección
Bud
Koryto
empezar lección
Trough
siatka
empezar lección
mesh
wtłaczać
empezar lección
forcing
cyrkulacja powietrza
empezar lección
air circulation
więdnąć
empezar lección
to wither
urządzenie do przesiewania
empezar lección
screening device
maszyna rolująca
empezar lección
rolling machine
oczyszczony
empezar lección
purified
nadmiar wody
empezar lección
excess water
wzbogacone
empezar lección
fortified
przemiał
empezar lección
milling
skrobia
empezar lección
starch
sito
empezar lección
sieve
odcedzić
empezar lección
strain
odsączyć
empezar lección
to drain
wszechstronny
empezar lección
versatile
miedź
empezar lección
copper
kwas foliowy
empezar lección
folate
zrównoważony
empezar lección
balanced
przebieranie przesiewanie
empezar lección
winnowing
łupiny
empezar lección
pods
sady
empezar lección
orchards
pleśnie FORMY
empezar lección
moulds
kruchy
empezar lección
brittle
szlifowanie KRUSZENIE MIELENIE
empezar lección
grinding
kuwetura
empezar lección
cuverture
gorzki smak
empezar lección
bitter taste
temperowanie
empezar lección
tempering
czekolada rubinowa
empezar lección
ruby chocolate
związki lotne
empezar lección
volatile compounds
zacier z melasy
empezar lección
molasses mash
rozcieńczony
empezar lección
diluted
odmineralizowany
empezar lección
demineralized
pojemność
empezar lección
capacity
alembiki
empezar lección
pot - stills
niedogon
empezar lección
fusel
wzbogacony
empezar lección
enriched
zacieranie
empezar lección
blur
udowadniać
empezar lección
prove - proved - proved/proven (US)
starożytny
empezar lección
ancient
pozostawać
empezar lección
to remain, to stay
mielić
empezar lección
grind
składać się z czegoś
empezar lección
consist of something
łuskany
empezar lección
shelled
podgrzewany
empezar lección
heated
ciało obce
empezar lección
foreign body
zbiory
empezar lección
harvest
odpoczywać
empezar lección
rest
konfitura KONSERWA
empezar lección
preserve
przyciąć UPRAWA
empezar lección
crop
obróbka wstępna
empezar lección
pretreatment
warunki uprawy
empezar lección
cultivation conditions
wymagający
empezar lección
demanding
żyzna
empezar lección
fertile
żniwny ZBIÓR
empezar lección
harvesting
zapewniać ZAOPATRYWAĆ
empezar lección
provide
zalewać
empezar lección
deluge
autoklaw
empezar lección
digestory
odwirowany
empezar lección
centrifuged
niszczyć szkodliwe bakterie
empezar lección
destroy harmful bacteria
krystalizować się
empezar lección
crystallize
zestalać się
empezar lección
solidify
ubijanie
empezar lección
churning
maślanka
empezar lección
buttermilk
ugniatać
empezar lección
knead
proces odgazowania
empezar lección
degassing process
dojrzewanie fizyczne
empezar lección
physical ripening
dojrzewanie biologiczne
empezar lección
biological maturation
tarcie
empezar lección
rubbing
rafinacja
empezar lección
refining
młynarz
empezar lección
miller
odsiewacz
empezar lección
sifter
wilgotność
empezar lección
humidity
pstrociny
empezar lección
motley
wartość pH
empezar lección
pH value
pęcznieć
empezar lección
swell
lepkość
empezar lección
viscosity
kępy ZLEPY
empezar lección
clumps
Odwadniacze
empezar lección
Dehydrators
Fermentator z rurką
empezar lección
Fermenter with tube
Garnek lub kadź
empezar lección
Pot or vat
Durszlak
empezar lección
Colander
Areometr
empezar lección
Hydrometer
Nakrętki do butelek
empezar lección
Bottles caps
Zakręcarka do butelek
empezar lección
Bottle capper
punkt wrzenia
empezar lección
Boiling point
Brzeczka
empezar lección
Wort
Składać się
empezar lección
Consist
Ochłonąć schladzac
empezar lección
Cool down
Polifenole
empezar lección
Polyphenols
rozdrabiacz udarowa
empezar lección
impact crusher
aseptyczne opakowanie
empezar lección
aseptic packaging
inaktywacja enzymów
empezar lección
inactivation of enzymes
wysoka zawartość ekstraktu
empezar lección
high extract content
niesfermentowany
empezar lección
unfermented
-wysoka zawartość taniny
empezar lección
-high tannin content
niska wydajność soku
empezar lección
low juice yield
właściwości sensoryczne
empezar lección
sensory properties
poddany obróbce enzymatycznej
empezar lección
enzymatically treated
lizaki bezowe
empezar lección
meringue lollipops
jadalne kwiaty
empezar lección
edible flowers
krawędź / rand ciasta
empezar lección
cake edge
skrobak
empezar lección
scraper
chrupiąca warstwa
empezar lección
crunchy layer
tynkowanie
empezar lección
plastering
tylka cukiernicza
empezar lección
confectionery tin
barwnik w żelu
empezar lección
dye in gel
podklad pod tort
empezar lección
round cake base
masa cukrowa
empezar lección
sugar mass
ubijac
empezar lección
whisk
zrównoważyć
empezar lección
balance out
gorycz
empezar lección
bitterness
piana
empezar lección
froth
gotowane na parze
empezar lección
steamed
mielenie
empezar lección
grinding
czubaty
empezar lección
heaped
l-teanina
empezar lección
l-theanine
zbiór
empezar lección
harvesting
zacienienie
empezar lección
shading
etapy
empezar lección
stages
maniok
empezar lección
cassava
uzyskać
empezar lección
obtain
zapewniać
empezar lección
ensure
katalizator
empezar lección
catalyst
nakład energii
empezar lección
energy input
dystrybucja występowanie
empezar lección
distribution
rośliny uprawne
empezar lección
arable crops
duża róznorodność
empezar lección
wide variety
porównywalny poziom
empezar lección
comparable level
Twaróg
empezar lección
Curd cheese
Ser niedojrzały
empezar lección
Unripened cheese
Kwasowość
empezar lección
Acidity
Wirowanie
empezar lección
Centrifugation
Zaszczepiony
empezar lección
Inoculated
Kurczenie się
empezar lección
Shrinkage
Serwatka
empezar lección
Whey
Sklep z nabiałem MLECZARNIA
empezar lección
Dairy
jałowy smak
empezar lección
Sterile taste
Odpowiednia temperatura
empezar lección
Appropriate temperature
bulka slodka
empezar lección
Bun
Nadzienie
empezar lección
Filling
Polewa
empezar lección
Coating
Środek lipofobowy
empezar lección
Lipophobic agent
Polepszac
empezar lección
Improver
Gazy kwaśne
empezar lección
Acidic gasses
Komora fermentacyjna
empezar lección
Fermentation chamber
suszenie/skórzenie
empezar lección
Parching
pomada lukier
empezar lección
Fondant
Barwnik spożywczy
empezar lección
Food colouring
organizm zmodyfikowany genetycznie
empezar lección
gentically modified organism
techniki inżynierii genetycznej
empezar lección
genetic engineering techniques
materiał genetyczny
empezar lección
genetic material
manipulacja genami
empezar lección
gene manipulation
zdefiniowane
empezar lección
defined
sztuczne zapłodnienie
empezar lección
artificial insemination
szeroki zasięg
empezar lección
wide range
izolować
empezar lección
isolate
genom organizmu dawcy
empezar lección
the donor organism's genome
proces wieloetapowy
empezar lección
multi-step process

Debes iniciar sesión para poder comentar.