Kolokwium angielski I/2025

 0    140 tarjetas    michalinadlugosz
descargar mp3 imprimir jugar test de práctica
 
término definición
(In)soluble
empezar lección
(nie)rozpuszczalny
(In)chlorinated
empezar lección
woda (nie)chlorowana
(Vegetable) shortening
empezar lección
roślinny tłuszcz cukierniczy
Acidity
empezar lección
kwasowość
Additives
empezar lección
dodatki, substancje dodatkowe
Alcohol by volume (ABV)
empezar lección
zawartość alkoholu (wyrażona w procentach objętościowych)
Antioxidants
empezar lección
przeciwutleniacze
Barley
empezar lección
jęczmień
Baker’s yeast
empezar lección
drożdże piekarskie
Barrel
empezar lección
brzeczka
Batch
empezar lección
porcja, wsad (w procesach technologicznych/technikach laboratoryjnych)
Berry fruits
empezar lección
owoce jagodowe
Best before...
empezar lección
najlepiej spożyć przed...
Bitter
empezar lección
gorzki
Blend
empezar lección
jednolita mieszanina
Brewer’s yeast
empezar lección
drożdże piwowarskie
Brewery
empezar lección
browar
Butyric acid
empezar lección
kwas masłowy
Canola oil=rapeseed oil
empezar lección
olej rzepakowy
Choline
empezar lección
cholina
Chronic diseases
empezar lección
choroby przewlekłe
Citric acid
empezar lección
kwas cytrynowy
Clarification
empezar lección
klarowanie
Cloudy
empezar lección
mętny
Cole storage
empezar lección
przechowywanie chłodnicze
Cold
tłoczony na zimno
empezar lección
pressed
Contaminated
empezar lección
skażony
Cooler
empezar lección
chłodnia
Crushing
empezar lección
miażdżenie
Dehydration
empezar lección
odwodnienie
Diarrhea
empezar lección
biegunka
Dilution
empezar lección
rozcieńczenie
Dissolved
empezar lección
rozpuszczony
Distillery
empezar lección
gorzelnia
Dry (wine, gin)
empezar lección
wytrawny
Dye
empezar lección
barwnik
Egg white
empezar lección
białko jaja
Egg yolk
empezar lección
żółtko jaja
Essential oils
empezar lección
olejki eteryczne
Expiry date
empezar lección
termin ważności
Flavo(u)r
empezar lección
aromat, smak nadany (np. lodów)
Flavo(u)rings
empezar lección
substancje nadające smak i zapach
Flaxseed
empezar lección
siemię lniane
Flaxseed
olej lniany
empezar lección
oil
Foam
empezar lección
piana
Folate
empezar lección
folian
Folic acid
empezar lección
kwas foliowy
Food adulteration
empezar lección
fałszowanie żywności
Food label
empezar lección
(informacje zawarte na) etykietach żywności
Formation of sth
empezar lección
tworzenie się
Formulation
empezar lección
receptura
Freezer
empezar lección
zamrażarka
Freezing
empezar lección
mrożenie
HDL, high
cholesterol HDL (“dobry”)
empezar lección
density lipoprotein
Health hazard
empezar lección
zagrożenie dla życia i zdrowia
Heat treatment
empezar lección
obróbka cieplna
Heavy metals
empezar lección
metale ciężkie
Hops
empezar lección
chmiel
Hydrogenated fat
empezar lección
utwardzony tłuszcz
Infusion
empezar lección
napar
Juniper
empezar lección
jałowiec
Lard
empezar lección
słonina, smalec
LDL, low
cholesterol LDL (“zły”)
empezar lección
density lipoprotein
Lemon peel
empezar lección
skórka cytryny
Linoleic acid
empezar lección
kwas linolowy
Linolenic acid
empezar lección
kwas linolenowy
Malic acid
empezar lección
kwas jabłkowy
Malt
empezar lección
słód
Malting
empezar lección
składowanie
Mo(u)ld
empezar lección
pleśń
Moderate
empezar lección
umiarkowany
Modified atmosphere packaging
empezar lección
pakowanie w atmosferze modyfikowanej
Nitrates
empezar lección
azotany
Non
niezgodność, nieprzestrzeganie norm
empezar lección
compliance with standards
Off
nieporządny zapach/aromat
empezar lección
flavo(u)r
Olive oil
empezar lección
oliwa z oliwek
Organic food
empezar lección
żywność ekologiczna
Palmitic acid
empezar lección
kwas palmitynowy
Preservation
empezar lección
konserwowanie
Preservation
empezar lección
środek konserwujący
Prior to sth
empezar lección
przed czymś
Rancid
empezar lección
zjełczały
Rancidity
empezar lección
jełczenie
Recommended Dietary Allowance (RDA)
empezar lección
zalecane dzień w spożycie
Relevant
empezar lección
istotny, merytoryczny
Residual sugars
empezar lección
cukier resztkowy
Residue
empezar lección
pozostałość
Rosating
empezar lección
prażenie
Room temperature storage
empezar lección
przechowywanie w temperaturze pokojowej
Saccharide
empezar lección
sacharyd, węglowodan, cukier
Saffron
empezar lección
szafran
Saturated fatty acids
empezar lección
nasycone kwasy tłuszczowe
Sediment
empezar lección
osad
Shelf life
empezar lección
okres przechowywania
Sieve
empezar lección
sito
Smoke point
empezar lección
punkt dymienia
Solids
empezar lección
części stałe
Sorbate
empezar lección
sorbinian
Specific gravity
empezar lección
ciężar właściwy
Spirits
empezar lección
alkohole wysokoprocentowe
Stalowa (food)
empezar lección
podstawowy produkt spożywczy, podstawą diety (w danym regionie)
Sulfites, sulphites
empezar lección
siarczyny
Tallow
empezar lección
łój
Tannin
empezar lección
tanina
Tartaric acid
empezar lección
kwas winowy
Technical standard
empezar lección
Norma techniczna
To assess sth
empezar lección
oceniać coś
To brew
empezar lección
warzyć (piwo)
To chill to...
empezar lección
schłodzić do...
To condense
empezar lección
skraplać (się)
To dilute sth
empezar lección
rozcieńczyć
To distil
empezar lección
destylować
To enhance
empezar lección
zwiększać, wzmacniać (przenośnie)
To extract sth
empezar lección
ekstrahować
To filter sth
empezar lección
filtrować
To go rancid
empezar lección
zjełczeć
To jest shy to... °C
empezar lección
podgrzać do
To interactive
empezar lección
dezaktywować
To inoculate
empezar lección
zaszczepić (np. kulturami starterowymi)
To preserve sth
empezar lección
zachować, zakonserwować
To refine
empezar lección
rafinować, oczyszczać
To reveal
empezar lección
ujawnić
To rinse
empezar lección
wypłukać
To sample sth
empezar lección
pobierać próbki
To seal
empezar lección
zamknąć szczelnie, hermetycznie
To steep
empezar lección
macerować, moczyć
To strain
empezar lección
odsączyć
To substitute sth with sth
empezar lección
zastąpić coś czymś
To vaporize=vaporise
empezar lección
odparować
Trace amounts
empezar lección
ilości śladowe
Trace element
empezar lección
pierwiastek śladowy
Treatment
empezar lección
poddanie działaniu jakiegoś czynnika
Triglycerides
empezar lección
trójglicerydy
Unsaturated fatty acids
empezar lección
nienasycone kwasy tłuszczowe
Vat
empezar lección
kadź, zbiornik
Vegetable oil
empezar lección
olej roślinny
Vessel
empezar lección
naczynie
Vinegar
empezar lección
ocet
Volume
empezar lección
objętość
Wort
empezar lección
brzeczka

Debes iniciar sesión para poder comentar.