jedzenie, restauracja

 0    88 tarjetas    joannadyjewska
descargar mp3 imprimir jugar test de práctica
 
término definición
kroić na plasterki
empezar lección
cut into slices
smażyć
empezar lección
fry
miska
empezar lección
bowl
dorsz
empezar lección
cod
papryka czerwona
empezar lección
Red pepper
wieprzowina
empezar lección
pork
bakłażan
empezar lección
eggplant
łosoś
empezar lección
salmon
makaron
empezar lección
pasta
jestem wegetarianką
empezar lección
I am vegetarian
lubię jeść nabiał
empezar lección
i like to eat dairy
kasza gryczana
empezar lección
buckwheat
owies
empezar lección
oat
pszenica
empezar lección
wheat
chleb pełnoziarnisty / krojony / biały chleb
empezar lección
whole grain bread / sliced / white bread
wołowina
empezar lección
beef
sałata
empezar lección
lettuce
rukola (rodzaj rośliny)
empezar lección
arugula (type of plant)
szpinak
empezar lección
spinach
pasztet sojowy
empezar lección
soybean pate
zrobiony z ciecierzycy
empezar lección
made of chickpeas
serwetka
empezar lección
napkin
sztućce (widelec, nóż, łyżka)
empezar lección
cutlery (fork, knife, spoon)
popielniczka (r. ż.)
empezar lección
ashtray (r. f.)
poproszę rachunek
empezar lección
check please
bułka
empezar lección
roll
fasola
empezar lección
bean
gotować/gotowany
empezar lección
cook / boiled
brokuły
empezar lección
broccoli
niedogotowany
empezar lección
undercooked
przekąska
empezar lección
snack
automat z napojami / słodyczami etc.
empezar lección
vending machine with drinks / sweets etc.
kalafior
empezar lección
cauliflower
kotlety
empezar lección
chops
świeży/ mrożony/ pieczony/ smażony
empezar lección
fresh / frozen / baked / fried
owsianka (płatki owsiane)
empezar lección
porridge (oatmeal)
dżem
empezar lección
jam
śledź
empezar lección
Herring
drób/ drobiowy
empezar lección
poultry / poultry
jajecznica
empezar lección
Scrambled eggs
jaja na miękko
empezar lección
soft-boiled eggs
ocet
empezar lección
vinegar
jaja na twardo
empezar lección
hard-boiled eggs
talerz
empezar lección
a plate
czajnik elektryczny
empezar lección
Electric Kettle
kubek/ filiżanka
empezar lección
mug / cup
przyprawy
empezar lección
Spices
kuchnia lokalna, regionalna
empezar lección
local and regional cuisine
artykuły spożywcze
empezar lección
groceries
ciężkostrawny posiłek
empezar lección
hard to digest meal
puszka/ konserwa
empezar lección
can / can
pojemnik na jedzenie
empezar lección
food container
chciałabym wziąć/ zamówić na wynos
empezar lección
I would like to take / order a takeaway
kulka lodów o smaku czekoladowym
empezar lección
a ball (scoop) of chocolate-flavored ice cream
smak bananowy
empezar lección
banana flavor
przystawka / danie główne
empezar lección
starter / main course
burak czerwony
empezar lección
beetroot
seler
empezar lección
celery
pietruszka
empezar lección
parsley
jarmuż (odmiana kapusty)
empezar lección
kale (cabbage variety)
topinambur
empezar lección
Jerusalem artichokes
orzech
empezar lección
nut
migdał
empezar lección
almond
dieta oparta na roślinach
empezar lección
plant-based diet
obróbka termiczna żywności
empezar lección
thermal processing of food
białko
empezar lección
protein
smakosz
empezar lección
foodie
węglowodany
empezar lección
carbohydrates (carbs, pure sugar)
ten produkt zawiera/ składa się z
empezar lección
this product includes/ consists of
tofu z warzywami
empezar lección
tofu with vegetables
soczewica jadalna
empezar lección
lentil
konserwanty
empezar lección
preservatives
bogaty w składniki odżywcze
empezar lección
rich in nutrients
jadać na mieście
empezar lección
eat out
porcja
empezar lección
portion
gęsta zupa
empezar lección
thick soup
mięso mielone
empezar lección
ground meat
stworzenia morskie
empezar lección
sea creatures
krewetki
empezar lección
shrimp
słony, gorzki, słodki
empezar lección
salty, bitter, sweet
kwaśny
empezar lección
sour
tłusty
empezar lección
fat
gulasz
empezar lección
Goulash/ stew
rosół/ bulion
empezar lección
broth
omlet
empezar lección
Omelette
soczysty
empezar lección
juicy
pstrąg
empezar lección
trout
nabiał
empezar lección
dairy

Debes iniciar sesión para poder comentar.