Japoński 3, słownictwo rozdział 5

 0    150 tarjetas    Sylwia Handzlik
descargar mp3 imprimir jugar test de práctica
 
término definición
sushi-go-round
empezar lección
回転ずし (かいてんずし)
Wprowadzenie, introduction
empezar lección
入門 (にゅうもん)
Wysokiej klasy, drogi
empezar lección
高級な (こうきゅうな)
Zmienić (coś)
empezar lección
変える(かえる)
składnik (na sushi)
empezar lección
ネタ
Świeży
empezar lección
新鮮な (しんせんな)
Szyld, signboard
empezar lección
看板 (かんばん)
nieumyślnie, automatycznie
empezar lección
つい
Obracać się
empezar lección
回る (まわる)
Przenośnik taśmowy
empezar lección
ベルトコンベア
wejść w pole widzenia
empezar lección
(が)目に入る (めにはいる)
Bez przerwy, jeden po drugim
empezar lección
次々と
Obfity
empezar lección
豊富な (ほうふな)
ograniczony, tylko~
empezar lección
~限定 (げんてい)
Styl zachodni
empezar lección
洋風 (ようふう)
inny, niezwykły
empezar lección
変わった (かわった)
Oprócz ~
empezar lección
~以外 (いがい)
dodatki do menu
empezar lección
サイドメニュー
zwiększyć
empezar lección
(が)増える (ふえる)
Normalnie, zwyczajnie
empezar lección
通常 (つうじょう)
Każdy~
empezar lección
~ごとに
Okres czasu (w ciągu dnia)
empezar lección
時間帯 (じかんたい)
kolejka, queue
empezar lección
行列 (ぎょうれつ)
Położyć
empezar lección
置く [おく]
Liczba osób
empezar lección
人数 (にんずう)
Panel dotykowy
empezar lección
タッチパネル
wejść
empezar lección
入力する (にゅうりょくする)
Siedzisko przy ladzie
empezar lección
カウンター席
Miejsce w "boksie"
empezar lección
ボックス席
stać się dostępny, wolny (vacant)
empezar lección
(が)空く
W porządku, in order
empezar lección
順番に(じゅんばんに)
Zawołać (kogoś), wezwać
empezar lección
呼ぶ (よぶ)
Japońska filiżanka do herbaty
empezar lección
湯のみ
Proszek
empezar lección
粉末 (ふんまつ)
torebka herbaty
empezar lección
テぃーバッグ
być dołączonym, podłączonym do
empezar lección
(に)付く (つく)
dysza, kran
empezar lección
ノズル
gorąca woda
empezar lección
(お)湯 (ゆ)
Wlać
empezar lección
注ぐ (そそぐ)
naciskać
empezar lección
押す (おす)
Sos sojowy
empezar lección
しょうゆ
wasabi
empezar lección
わさび
środek czyszczący podniebienie (jedzenie lub picie np. imbir przy sushi)
empezar lección
お口直し (おくちなおし)
Marynowany (pickled) imbir
empezar lección
ガリ
pickles
empezar lección
酢漬け (すづけ)
Imbir
empezar lección
しょうが
Wygodny
empezar lección
便利な (べんりな)
Ekran
empezar lección
画面 (がめん)
Nigiri
empezar lección
にぎり
Zwój, mata do sushi
empezar lección
巻物
Rekomendacja
empezar lección
おすすめ
Szczegółowy
empezar lección
詳しい (くわしい)
Pokazać, wystawić
empezar lección
表示する (ひょうじする)
Powtórzyć
empezar lección
繰り返す (くりかえす)
Po krótkim czasie
empezar lección
しばらくすると
Zamówiony produkt
empezar lección
注文品(ちゅうもんひん)
do założenia, to be put on
empezar lección
(に)のる
Przepływać, płynąć
empezar lección
流れる (ながれる)
(sushi) krąży na taśmie
empezar lección
(すしが)流れてくる (ながれてくる)
być nieco innym
empezar lección
一味違う (ひとあじちがう)
dom, najlepsze miejsce
empezar lección
本場 (ほんば)
nikujaga (duszone mięso, ziemniaki i cebula)
empezar lección
肉じゃが
Dom, rodzina
empezar lección
家庭 (かてい)
Domowe jedzenie
empezar lección
家庭料理 (かていりょうり)
standardowy
empezar lección
定番 (ていばん)
Słodko-słone (sweet and salty)
empezar lección
甘辛い (あまからい)
składniki, materiały
empezar lección
材料 (ざいりょう)
dla~ludzi
empezar lección
~分
Ziemniaki
empezar lección
じゃがいも
zupa, bulion
empezar lección
だし
Marchewka
empezar lección
にんじん
Łyżka
empezar lección
大さじ
Cebula
empezar lección
玉ねぎ (たまねぎ)
Cukier
empezar lección
砂糖 (さとう)
Wołowina
empezar lección
牛肉 (ぎゅうにく)
plasterki, thin slice
empezar lección
薄切り (うすぎり)
słodkie sake
empezar lección
みりん
Olej sałatkowy
empezar lección
サラダ油 (ゆ/あぶら)
Skórka, pokrywa
empezar lección
皮 (かわ)
obierać
empezar lección
むく
rozmiar
empezar lección
大きさ
Pionowo
empezar lección
縦に (たてに)
Pół
empezar lección
半分 (はんぶん)
Szerokość
empezar lección
幅 (はば)
Cienko
empezar lección
薄く (うすく)
kroić w plasterki
empezar lección
スライスする
patelnia, garnek
empezar lección
なべ
Podgrzać
empezar lección
熱する (ねっする)
Smażyć
empezar lección
いためる
Dodać
empezar lección
加える (くわえる)
Lekko
empezar lección
軽く (かるく)
średni ogień
empezar lección
中火 (ちゅうび)
Gotować, gotować na wolnym ogniu (boil, simmer)
empezar lección
煮る (にる)
Powierzchnia
empezar lección
表面 (ひょうめん)
szumowiny
empezar lección
アク
mały ogień
empezar lección
弱火 (よわび)
spalić
empezar lección
(が)こげる
oglądać, zobaczyć jak bedzie, to see how it goes
empezar lección
様子を見る (ようすをみる)
Ogień, płomień
empezar lección
火 (ひ)
Dostosować
empezar lección
調整する(ちょうせいする)
skompletować, ukończyć
empezar lección
完成する (かんせいする)
shaved dried bonito
empezar lección
かつお節(ぶし)
wodorosty
empezar lección
こんぶ
Uzyskać smak poprzez gotowanie ~
empezar lección
(を)煮出す(にだす)
zupa, sok
empezar lección
汁(しる)
umami (smak, który jest podobny, ale wyodrębniony od smaku slonego, smak "rosołowy" lub "mięsny"
empezar lección
うまみ
Topnieć, rozpuszczać
empezar lección
溶かす (とかす)
pozostać, to remain
empezar lección
余る(あまる)
Styl japoński
empezar lección
和風 (わふう)
Curry roux
empezar lección
カレール
dusić, gotować na wolnym ogniu
empezar lección
煮込む (にこむ)
Wyrzucić
empezar lección
捨てる (すてる)
Książka specjalistyczna
empezar lección
専門書 (せんもんしょ)
Brama główna
empezar lección
正門(せいモン)
Świeżość
empezar lección
鮮度 (せんど)
tablica
empezar lección
板 (いた)
obfity
empezar lección
豊かな (ゆたかな)
bogactwo
empezar lección
富 (とみ)
standardowy, klasyczny
empezar lección
定番 (ていばん)
określić, ustalić
empezar lección
定める (さだめる)
Zwiększenie
empezar lección
増加 (ぞうか)
pas
empezar lección
帯 (おび)
Telefon komórkowy
empezar lección
携帯電話 (けいたいでんわ)
Pozycja, lokalizacja
empezar lección
位置 (いち)
Kolejność pisania
empezar lección
書き順 (かきじゅん)
Oddech
empezar lección
呼吸 (こきゅう)
Łaźnia publiczna
empezar lección
銭湯 (せんとう)
Gorąca woda
empezar lección
湯 (ゆ)
Proszek
empezar lección
粉 (こな)
przywiązanie, załącznik
empezar lección
添付 (てんぷ)
List, aktualności
empezar lección
便り (たより)
Powierzchnia
empezar lección
表面 (ひょうめん)
Ciekawe
empezar lección
面白い (おもしろい)
Tom 1
empezar lección
一巻 (いっかん)
Szczegóły
empezar lección
詳細 (しょうさい)
Pokazać
empezar lección
示す (しめす)
Podnieść się, awansować
empezar lección
繰り上げる (くりあげる)
Ogród
empezar lección
庭 (にわ)
Słodzik
empezar lección
甘味料 (かんみりょう)
Przyprawy
empezar lección
香辛料 (こうしんりょう)
okrutny, bez serca
empezar lección
薄情 (はくじょう)
Cienko
empezar lección
薄く (うすく)
Skóra
empezar lección
皮膚 (ひふ)
Pełna szerokość
empezar lección
全幅 (ぜんぷく)
Gotowanie
empezar lección
煮沸 (しゃふつ)
Słaby
empezar lección
弱い [よわい]
Słabość
empezar lección
弱点 (じゃくてん)
Zorganizować, poukładać (to put in order)
empezar lección
整える (ととのえる)
Sok owocowy
empezar lección
果汁 (かじゅう)
Dodatkowy, extra
empezar lección
余分 (よぶん)

Debes iniciar sesión para poder comentar.