egzamin

 0    135 tarjetas    aniul3k
descargar mp3 imprimir jugar test de práctica
 
término definición
stanowic ryzko
empezar lección
pase a risk
przechować
empezar lección
to store
przechowywanie
empezar lección
storage
minimalizowac ryzyko
empezar lección
minimize the risk
zatrucie pokarmowe
empezar lección
food poisoning
zmniejszyć ryzyko
empezar lección
lessen the risk
choroby przenoszone przez żywność
empezar lección
foodborne illnes
wskazać
empezar lección
indicate
szkodliwe bakterie
empezar lección
harmful bacteria
dobre warunki do wzrosru baktrii
empezar lección
hospitable for bacteria
artykuły spożywcze/żywnościowe
empezar lección
food items
psujące się jedzenie
empezar lección
perishable food
wędliny
empezar lección
deli meats
na zimo
empezar lección
cold cuts
wyroby piekarnicze
empezar lección
bakery items
surowe mięsa
empezar lección
raw meats
pleśń
empezar lección
mold
niezmienny
empezar lección
regadless
mnożyć/namnażać się
empezar lección
multiply
temperatura pokojowa
empezar lección
room teperature
podejrzane miejsca/plamy
empezar lección
suspicious spots
błędne oznakowanie
empezar lección
mislabeling
barwniki
empezar lección
color additres
emulgatory
empezar lección
emulsifiers
konserwanty
empezar lección
preservatives
środki nadające strukturę
empezar lección
firming agents
Środki przeciwzbrylające
empezar lección
Anti-caking agents
słodziki/srodki słodzące
empezar lección
sweetenetrs
środki spulchniające
empezar lección
leavening agents
wzmacniacze smaku
empezar lección
flaver enhancers
zagęszczacze
empezar lección
thickeners
wchłaniać
empezar lección
absorb
chrupiący
empezar lección
crisp
wzbogacać
empezar lección
enrich
odsłaniać, odkrywać/uwidocznić
empezar lección
expose
wzrastać
empezar lección
firm
świeży
empezar lección
fresh
wilgotny
empezar lección
moist
zjełczały
empezar lección
rancid
zastąpić/wymienic
empezar lección
replace
zepsuć
empezar lección
spoil
lepki
empezar lección
sticky
sklep/magazynowac
empezar lección
store
słodki
empezar lección
sweet
propionian wapnia
empezar lección
calcium propionate
azotyn sodu
empezar lección
Sodium Nitrite
sorbinian wapnia
empezar lección
calcium sorbate
sacharyna
empezar lección
saccharin
sacharoza
empezar lección
saccharose
glukoza
empezar lección
glucose
fruktoza
empezar lección
fructose
wyciąg ze skórki winogron
empezar lección
grape skin extract
ekstrakt karminu
empezar lección
carmine extract
szafran
empezar lección
saffron
sztuczne substancje smamkowe
empezar lección
artificial flavors
kwas foliowy
empezar lección
folic acid
jodek potasu
empezar lección
potassium iodide
siarczan żelaza
empezar lección
iron sulfate
żółtko
empezar lección
yolk
guma guar
empezar lección
guar gum
serwatka
empezar lección
whey
soda spożywcza
empezar lección
food soda
fosforan jednowapniowy
empezar lección
monocalcium phosphate
węglan wapnia
empezar lección
calcium carbonate
dwutlenek krzemu
empezar lección
silicon dioxide
chlorek wapnia
empezar lección
calcium chloride
mleczan wapnia
empezar lección
calcium lactate
laktaza
empezar lección
lactase
podpuszczka
empezar lección
rennet
tlenek azotu
empezar lección
nitric oxide
glutaminian sodu
empezar lección
monosodium glutamate
magnez
empezar lección
magnesium
czynnik
empezar lección
factor
wilgotność
empezar lección
humidity
wilgoć
empezar lección
moisture
glikemiczny
empezar lección
glycemic
związek chemiczny
empezar lección
compound
sztuczne składniki
empezar lección
artificial ingredients
okres trwałości
empezar lección
shelf life
właściwości odżywcze
empezar lección
nutritional properties
gwarancja
empezar lección
guarantee
przylegać
empezar lección
adhere
wzrost bakterii
empezar lección
growth of bacteria
zdrowy rozsądek
empezar lección
common sense
bardzo gorący
empezar lección
piping hot
strefa niebezpieczna
empezar lección
danger zone
zanieczyszczenie
empezar lección
contamination
zanieczyścić/czynnik zanieczyszczajacy
empezar lección
contaminate
szkodliwe bakterie
empezar lección
harmful bacteria
szczerze/dokładnie
empezar lección
throughly
obrobka surowego mięsa
empezar lección
handling raw meat
radzić sobie
empezar lección
to handle
środki do czyszczenia
empezar lección
chemicals
kichanie
empezar lección
sneezing
kaszel
empezar lección
kaszel
plucie
empezar lección
spetting
ścierać/szorowac
empezar lección
to scrub
szczypce
empezar lección
tongs
sztućce
empezar lección
cutlery
marka
empezar lección
brand
termin przydatności do użycia
empezar lección
use-by-date
data przydatności do spożycia
empezar lección
best-before date
skażenie biologiczne
empezar lección
biological contamination
zarazki/drobnoustroje
empezar lección
germs
okrycie glowy
empezar lección
hair restraints
siatki do włosów
empezar lección
hair nets
czepek
empezar lección
berets
rękawiczki
empezar lección
gloves
przycięte paznokcie
empezar lección
fingernails trimmed
ustawienia fabryczne
empezar lección
factory settings
surowe mięso
empezar lección
raw meat
bezpieczny przed
empezar lección
safe prior
najwyższa jakość
empezar lección
peak quality
składniki odżywcze
empezar lección
nutrients
Nazwa produktu
empezar lección
product name
instrukcja przechowywania
empezar lección
storage instructions
alergeny
empezar lección
allergens
śladowe ilości
empezar lección
trace amounts
sposób przygotowania
empezar lección
method of the preparing
wprowadzić w błąd
empezar lección
misleod
partia
empezar lección
batch
chleb pełnoziarnisty
empezar lección
whole grain bread
prawdziwy
empezar lección
genuine
pochodzenie produktu
empezar lección
orgin of the product
masa
empezar lección
mass
ziarno nienaruszone
empezar lección
inract grain
pozbawiony
empezar lección
strupped of
rafinowany na mąkę
empezar lección
refined into flour
zrobione z (materiał)
empezar lección
made of
zrobiony z (z jakieś części)
empezar lección
made from
Kontener/pudełko
empezar lección
conteinr
zamrażarka
empezar lección
a freezer
lodówka
empezar lección
a fridge
urządzenie
empezar lección
applicanes
ustawienia
empezar lección
settings

Debes iniciar sesión para poder comentar.