aromaty wset 3

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término definición
podstawowe aromaty i smak
empezar lección
primary aromas and flavour
aromaty i smaki winogron i fermentacji alkoholowej
empezar lección
the aromas and flavours of the grape and alcoholic fermentation
delikatny czy intensywny?
empezar lección
delicate or intense?
proste czy złożone?
empezar lección
simple or complex?
ogólne czy dobrze zdefiniowane?
empezar lección
generic or well-defined?
świeże czy gotowane?
empezar lección
fresh or cooked?
niedojrzały lub dojrzały lub przejrzały?
empezar lección
under-ripe or ripe or over-ripe?
kwiatowy
empezar lección
floral
akacja
empezar lección
acacia
wiciokrzew
empezar lección
honeysuckle
rumianek
empezar lección
chamomile
czarny bez
empezar lección
elderflower
pelargonia
empezar lección
geranium
kwitnąć
empezar lección
blossom
róża
empezar lección
rose
fiołek
empezar lección
violet
Zielone owoce
empezar lección
Green fruit
jabłko
empezar lección
apple
agrest
empezar lección
gooseberry
gruszka
empezar lección
pear
kropla gruszki
empezar lección
pear drop
pigwa
empezar lección
quince
winogrono
empezar lección
grape
owoc cytrusowy
empezar lección
citrus fruit
grejpfrut
empezar lección
grapefruit
cytryna
empezar lección
lemon
limonka (sok lub skórka)?
empezar lección
lime (Juice or zest)?
skórka pomarańczy
empezar lección
Orange peel
skórka cytrynowa
empezar lección
lemon peel
Kamienne owoce
empezar lección
Stone fruit
brzoskwinia
empezar lección
peach
morela
empezar lección
apricot
nektarynka
empezar lección
nectarine
owoc tropikalny
empezar lección
tropical fruit
banan
empezar lección
banana
liczi
empezar lección
lychee
mango
empezar lección
mango
melon
empezar lección
melon
marakuja
empezar lección
passion fruit
ananas
empezar lección
pineapple
Czerwone owoce
empezar lección
Red fruit
czerwona porzeczka
empezar lección
redcurrant
żurawina
empezar lección
cranberry
malina
empezar lección
raspberry
truskawka
empezar lección
strawberry
czerwona wiśnia
empezar lección
Red cherry
czerwona śliwka
empezar lección
Red plum
Czarny owoc
empezar lección
Black fruit
czarna porzeczka
empezar lección
blackcurrant
jeżyna
empezar lección
blackberry
ogólnie o czarnych owocach
empezar lección
bramble
borówka
empezar lección
blueberry
Czarna wiśnia
empezar lección
Black cherry
Czarna śliwka
empezar lección
Black plum
suszone / gotowane owoce
empezar lección
dried/cooked fruit
figa
empezar lección
fig
suszona śliwka
empezar lección
prune
rodzynka
empezar lección
raisin
sułtanka
empezar lección
sultana
wiśniówka (destylat z wiśni)
empezar lección
kirsch
dżem
empezar lección
jam
pieczone / duszone owoce
empezar lección
baked/stewed fruits
konserwowane owoce
empezar lección
preserved fruits
zielny
empezar lección
herbaceous
Papryka Zielona (Capsicum)
empezar lección
Green Bell pepper (capsicum)
trawa
empezar lección
grass
liść pomidora
empezar lección
tomato leaf
szparagowy
empezar lección
asparagous
liść czarnej porzeczki
empezar lección
blackcurrant leaf
zielarski
empezar lección
herbal
eukaliptus
empezar lección
eucalyptus
mięta
empezar lección
mint
leczniczy
empezar lección
medicinal
lawenda
empezar lección
lavender
Koper włoski
empezar lección
fennel
koperek
empezar lección
dill
ostra przyprawa
empezar lección
pungent spice
czarny / biały pieprz
empezar lección
black/white pepper
lukrecja
empezar lección
liquorice
inny
empezar lección
other
krzemień
empezar lección
flint
mokre kamienie
empezar lección
wet stones
mokra wełna
empezar lección
wet wool
drugorzędne aromaty i smaki
empezar lección
secondary aromas and flavours
aromaty i smaki po fermentacji
empezar lección
the aromas and flavours of post-fermentation winemaking
czy aromaty pochodzą z drożdży, fermentacji jabłkowo-mlekowej czy z dębu?
empezar lección
are the flavours from yeast, malolactic fermentation or oak?
drożdże (osad lub autoliza)
empezar lección
yeast (lees or autolysis)
herbatnik
empezar lección
biscuit
chleb
empezar lección
bread
toast
empezar lección
toast
ciastka
empezar lección
pastry
Brioche
empezar lección
brioche
ciasto na chleb
empezar lección
bread dough
ser żółty
empezar lección
cheese
mlf
empezar lección
mlf
masło
empezar lección
butter
ser żółty
empezar lección
cheese
śmietana
empezar lección
cream
dąb
empezar lección
oak
wanilia
empezar lección
vanilla
goździki
empezar lección
cloves
gałka muszkatołowa
empezar lección
nutmeg
orzech kokosowy
empezar lección
coconut
ciastka maślane
empezar lección
butterscotch
toast
empezar lección
toast
cedr
empezar lección
cedar
zwęglone drewno
empezar lección
charred wood
papieros
empezar lección
smoke
czekolada
empezar lección
chocolate
kawa
empezar lección
coffee
żywiczny
empezar lección
resinous
trzeciorzędowe aromaty i smaki
empezar lección
tertiary aromas and flavours
aromaty i smaki dojrzewania
empezar lección
the aromas and flavours of maturation
czy smak wykazuje celowe utlenianie, rozwój owoców, dojrzewanie w butelce?
empezar lección
do the flavour show deliberate oxidation, fruit development, bottle age?
celowe utlenianie
empezar lección
deliberate oxidation
migdał
empezar lección
almond
marcepan
empezar lección
marzipan
orzech laskowy
empezar lección
hazelnut
orzech włoski
empezar lección
walnut
czekolada
empezar lección
chocolate
kawa
empezar lección
coffee
toffi
empezar lección
toffee
karmel
empezar lección
caramel
rozwój owoców (biały)
empezar lección
fruit development (white)
suszona morela
empezar lección
dried apricot
dżem
empezar lección
marmalade
suszone jabłko
empezar lección
dried apple
suszony banan
empezar lección
dried banana
rozwój owoców (czerwony)
empezar lección
fruit development (red)
figa
empezar lección
fig
suszona śliwka
empezar lección
prune
smoła
empezar lección
tar
suszona jeżyna
empezar lección
dried blackberry
suszona żurawina
empezar lección
dried cranberry
gotowana czarna jagoda
empezar lección
cooked blackbery
gotowana czerwona śliwka
empezar lección
cooked red plum
wiek butelki (biały)
empezar lección
bottle age (white)
benzyna
empezar lección
petrol
nafta oczyszczona
empezar lección
kerosene
cynamon
empezar lección
cinnamon
imbir
empezar lección
ginger
gałka muszkatołowa
empezar lección
nutmeg
toast
empezar lección
toast
orzechowy
empezar lección
nutty
grzyb
empezar lección
mushroom
siano
empezar lección
hay
miód
empezar lección
honey
wiek butelki (czerwony)
empezar lección
bottle age (red)
skóra
empezar lección
leather
ściółka
empezar lección
Forest floor
gleba
empezar lección
earth
grzyb
empezar lección
mushroom
dziczyzna
empezar lección
game
tytoń
empezar lección
tobacco
roślinny
empezar lección
vegetal
mokre liście
empezar lección
wet leaves
cząber
empezar lección
savoury
mięsisty
empezar lección
meaty
gospodarstwo rolne
empezar lección
farmyard

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